Χρειάζεστε έναν personal trainer;

Οι προσωπικοί γυμναστές δεν είναι για όλους, αλλά ένας γυμναστής παρέχει ορισμένα οφέλη που δεν μπορεί να βρει κάποιος που γυμνάζεται μόνος του. Παρακάτω παρουσιάζονται  δέκα λόγοι που ένας προσωπικός γυμναστής μπορεί να είναι κατάλληλος για εσάς.

Παρακίνηση

Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επωφελούνται από έναν προσωπικό γυμναστή είναι ότι παραμένουν προσκολλημένοι σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης και δεν χάνουν την παρακίνησή τους. Οι πιστοποιημένοι προσωπικοί γυμναστές μπορούν να παρέχουν τη σωστή καθοδήγηση, και να βοηθήσουν άτομα να αναπτύξουν έναν σωστό τρόπο ζωής που βελτιώνει την υγεία.

Εξατομικευμένο πρόγραμμα

Αν έχετε οποιαδήποτε χρόνια προβλήματα υγείας, τραυματισμούς ή στόχους επίδοσης (για παράδειγμα ,να τρέξετε σε μαραθώνιο) ο γυμναστής  θα συνεργαστεί μαζί σας καθώς και  με τον φυσιοθεραπευτή ή τον γιατρό  για να σχεδιάσει ένα ασφαλές, αποτελεσματικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες σας και θα σας δώσει τη δυνατότητα να επιτύχετε τους στόχους για την υγεία σας.

Αποτελεσματικότητα

Ο προσωπικός γυμναστής θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στα αποτελέσματα που έχετε βάλει ως στόχο καθώς και να μη κάνετε αναποτελεσματικές προπονήσεις που σπαταλούν το χρόνο σας. Ο  προσωπικός γυμναστής  έχει σχέδιο και θα σας βοηθήσει να αποκομίσετε  τα μέγιστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο.

Βελτίωση τεχνικής δεξιοτήτων

Αν έχετε παίξει κάποιο συγκεκριμένο άθλημα, ο σωστός προσωπικός γυμναστής θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας δείχνοντας τις νέες συγκεκριμένες τεχνικές που απαιτούνται για το άθλημα που ακολουθείτε. Ο γυμναστής θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά σας δεξιότητες, που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε όχι μόνο τη δύναμή  και την αντοχή σας, αλλά και την ευκινησία καθώς και την ψυχολογία σας.

Αρχάριος στην γυμναστική

Εάν είστε απολύτως αρχάριοι, ο προσωπικός γυμναστής είναι ο κατάλληλος για την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης. Ένας καλός γυμναστής θα σας παρουσιάσει μια πολύ απλή, κατάλληλη ρουτίνα ώστε να σας βοηθήσει αποτελεσματικά, να φτάσετε στον στόχο που έχετε βάλει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας με τις γνώσεις του.

Διάσπαση του «πλατώ»

Αν είστε κολλημένοι στην ίδια ρουτίνα ασκήσεων και θέλετε να ξεφύγετε από την ίδια προπόνηση, ο προσωπικός γυμναστής είναι η τέλεια λύση. Ο γυμναστής θα σας δώσει ώθηση για να ξεκολλήσετε από την ίδια ρουτίνα αλλά θα σας δώσει και επιπλέον κίνητρα για να συνεχίσετε.

Μάθετε πώς να προχωρήσετε μόνοι σας

Αν θέλετε τελικά να μάθετε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού του δικού σας προγράμματος γυμναστικής  έτσι ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε έναν προσωπικό γυμναστή, τότε λίγοι μήνες εκπαίδευσης μπορούν να είναι όλα όσα χρειάζεστε. Όλοι οι καλοί προσωπικοί γυμναστές θα σας διδάξουν τα βασικά του σχεδιασμού και των τροποποιήσεων ενός προγράμματος γυμναστικής για να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα.

Προπόνηση με ασφάλεια

Ο προσωπικός γυμναστής  παρακολουθεί τη φόρμα σας, καταγράφει  την φυσική σας κατάσταση και παρέχει αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τα όρια και τις αντοχές σας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την τάση να αγνοούν μερικά σημάδια του σώματος μας. Συνήθως το παρακάνουμε όταν νιώθουμε κάποιο πόνο ή εγκαταλείπουμε πάρα πολύ σύντομα. Επειδή ο προσωπικός γυμναστής μπορεί να παρακολουθήσει τι κάνετε, καθώς εκτελείτε μια άσκηση, μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ένταση ή να μειώσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Προπόνηση στο σπίτι

Πολλοί προσωπικοί γυμναστές κάνουν επισκέψεις στο σπίτι. Αν δεν είστε ο τύπος ή δεν σας εμπνέει το γυμναστήριο, αλλά έχετε χρόνο να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι, ο προσωπικός γυμναστής μπορεί να φέρει το fitness στο σαλόνι σας.

Απώλεια Βάρους

Υπάρχει ένας καλός λόγος που ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που προσλαμβάνουν προσωπικό γυμναστή είναι για να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την εμφάνιση του σώματός τους. Αν βρήκατε λύση  για να χάσετε λίπος και να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα, ο γυμναστής μπορεί να σας βοηθήσει να  επιτύχετε τους στόχους σας.

Πριν προσλάβετε έναν προσωπικό γυμναστή θα πρέπει να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις:

Ποια είναι τα προσόντα και η πιστοποίηση σας;

Ένας πιστοποιημένος γυμναστής έχει λάβει εκπαίδευση πάνω στη φυσιολογία, την προαγωγή της υγείας, την προπονητική, την κινησιολογία ή σε κάποιο παρόμοιο τομέα. Θα πρέπει να έχουν γνώσεις πρώτων βοηθειών, καθώς και κάποια πιστοποίηση από έναν έγκριτο οργανισμό, όπως ACSM, ACE, IDEA,YMSA, NSCA ή κάτι παρόμοιο.

Έχετε ασφάλιση αστικής ευθύνης;

Θα πρέπει η απάντηση να είναι ΝΑΙ.

Ποια είναι η πολιτική των προπονήσεων και η διαδικασία που ακολουθείτε;

Ο προσωπικός γυμναστής  θα πρέπει να έχει μια τεκμηριωμένη πολιτική που να εξηγεί τις υπηρεσίες, το κόστος, τις ακυρώσεις, τις διαδικασίες διάρκειας της σύμβασης, καθώς και τις ενέργειες σε περιπτώσεις  έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει επίσης να απαιτεί ιατρική βεβαίωση και γνωμάτευση πριν συνεργαστεί μαζί σας.

Τέλος, θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα με τον εκπαιδευτή, το ύφος του / την επικοινωνία και τις προσδοκίες του για τον χρόνο που περνάτε μαζί.

Επιμέλεια:Επαμεινώνδας Κώνστας,MSc Φυσικής Αγωγής – Personal Trainer