Γιατί η κίνηση “crawling” διορθώνει τα πάντα

Έχετε γνωρίσει ποτέ ένα μωρό με πόνο στην πλάτη; Τι συμβαίνει σε ένα μικρό παιδί με σφιχτά ισχία; Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές και άλλες ασθένειες φαίνεται να είναι κοινές παρενέργειες της γήρανσης, τα βρέφη και τα νήπια κρατούν τα μυστικά να είναι πάντα εύπλαστα;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί παράγοντες κάνουν τα βρέφη και τα παιδιά τόσο κινητικά και χωρίς πόνους, που αντιμετωπίζουν πολλοί ενήλικες. Μερικές βασικές κινήσεις που εκτελούν σε τακτική βάση, ωστόσο, βοηθούν "να λιπαίνουν τις αρθρώσεις" για να δημιουργήσουν δύναμη, σταθερότητα και κινητικότητα.

Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι τα πεδία της γυμναστικής και της αποκατάστασης εμφανίζουν αύξηση στη δημοτικότητα των κινητικών μοτίβων των νηπίων. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν κύλισμα, κίνηση σε όλες τις κατευθύνσεις και σύρσιμο χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από τον πόνο, παρέχοντάς τους μια μοναδική κινητική πρόκληση.

Μια από τις πιο δημοφιλείς κινήσεις είναι το έρπην και χρησιμοποιείται για πολλές περιπτώσεις από τη θεραπεία ADHD (υπερκινητικότητα – ελλειματική προσοχή) μέχρι μια εξαντλητική άσκηση με στόχο την καύση λίπους.

Η εισαγωγή παιδικών κινήσεων σε ενήλικες συχνά λαμβάνει χώρα ως ένα κομμάτι «πώλησης» στον προσωπικό γυμναστή. Ωστόσο, μόλις οι πελάτες βιώσουν την πρόκληση και, το πιο σημαντικό, τα αποτελέσματα αυτής της "μαγικής" κίνησης, τίθεται όλη η αμφιβολία.

Το κινητικό μοτίβο έρπην (μπουσούλισμα) προσφέρει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων για σχεδόν κάθε μέρος του σώματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς η μετακίνηση σαν ένα μωρό μπορεί να προσφέρει μεγάλα αποτελέσματα στους ενήλικες.

Έρπην και Εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος και το σώμα έχουν μια πλαστική αμφίδρομη σχέση. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται έτσι ώστε το νευρικό σύστημα να μπορεί να πει στο σώμα να κάνει περισσότερα πράγματα. Το σώμα κάνει περισσότερα πράγματα, τα οποία στέλνουν ανατροφοδότηση στον εγκέφαλο και αναγκάζουν τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί περισσότερο. Αυτή η σχέση συνεχίζεται για όλη τη ζωή.

Το μπουσούλισμα απαιτεί και από τις δύο πλευρές του εγκεφάλου να συνεργαστούν, επειδή τα άκρα και στις δύο πλευρές του σώματος πρέπει να κινούνται συγχρόνως (που ονομάζεται ετερόπλευρο μοτίβο κίνησης). Για να συμβεί αυτό, οι πληροφορίες πρέπει να περάσουν από έναν «αυτοκινητόδρομο» που συνδέει τις δύο πλευρές ή τα ημισφαίρια του εγκεφάλου που ονομάζεται μεσολοβίο.

Όταν πρέπει να διαβιβαστούν πολλές πληροφορίες μέσω του μεσολοβίου (όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός μοτίβου έρπην), πρέπει να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν νέες νευρικές συνδέσεις. Φαίνεται ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του συντονισμού, της μάθησης και ακόμη και της συμπεριφοράς τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Έρπην και Ωμική Ζώνη

Δυστυχώς, όταν κάποιος γίνεται ενήλικας συχνά συνδέεται με το να κάθεται σε γραφεία και αυτοκίνητα. Οι αρθρώσεις που δεν κινούνται γίνονται δύσκαμπτες και καταπονημένες. Επιπλέον, οι μύες γύρω από τις αδρανείς αρθρώσεις καθίστανται αδύναμοι και δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν και να κινητοποιηθούν σωστά. Συχνά άλλοι μύες αναλαμβάνουν να κάνουν τη δουλειά.

Το μπουσούλισμα απαιτεί στις ωμοπλάτες και τις άλλες αρθρώσεις που εμπλέκονται με την κίνηση των ώμων να κινούνται με ένα σωστό μοτίβο. Ταυτόχρονα, μια μικρή ποσότητα συμπίεσης εφαρμόζεται σε αυτές τις αρθρώσεις, ενώ υποστηρίζει το άνω μέρος του σώματος λόγω της βαρύτητας. Αυτή η μικρή ποσότητα συμπίεσης είναι συχνά αρκετή για να πυροδοτήσει ιδιοκαταστολείς που συμπεριλαμβάνουν μύες που ασχολούνται με τη σταθερότητα και την κινητικότητα. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερη κινητικότητα, λιγότερη ακαμψία και πόνος.

Έρπην και Χέρια

Τα χέρια μας έχουν δυσανάλογη παροχή νεύρων σε σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος του σώματος. Η χειρωνακτική δεξιότητα είναι εξαιρετικά σημαντική όταν είσαι άνθρωπος. Δυστυχώς, τα χέρια που κάποτε χρησιμοποιούνταν για να κόβουν το ξύλο, να σηκώνουν βαρύ υλικό και να πλέκουν, ξοδεύουν πλέον τις περισσότερες ώρες να διαχειρίζονται ένα πληκτρολόγιο.

Το έρπην (ιδιαίτερα όταν γραπώνεται ενεργά το έδαφος) παρέχει ιδιοδεκτική ανατροφοδότηση στις παλάμες, οι οποίες κρατούν αυτά τα πολύτιμα εξαρτήματα δυνατά και επιδέξια.

Έρπην και Πυρήνας

Ξέρετε ότι ο πυρήνας δεν μόνο ένας μυς, αλλά μια σχέση του πρόσθιου / οπίσθιου ώμου, του ισχίου και του κορμού. Κατά τη διάρκεια των ετερόπλευρων μοτίβων, εμπλέκεται ολόκληρη αυτή η σχέση. Καθώς το χέρι έρχεται σε επαφή με το πάτωμα και εμπλέκονται οι εκτείνοντες μύες των ώμων, πρέπει επίσης να εμπλέκεται και οι μύες του ισχίου. Η σχέση "πυρήνα" είναι υπεύθυνη για να διασφαλιστεί πως η ενέργεια μεταφέρεται κατά μήκος της μέσης γραμμής του σώματος συγχρόνως και ομαλά.

Εκείνοι με κακή σταθερότητα πυρήνα θα εμφανίσουν μια έντονη "περιστροφή" των γοφών καθώς εκτελούν έρπην. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα που πηγάζει από διάφορα θέματα.

Έρπην και Άρθρωση Ισχίου

Και πάλι, όλοι οι όσοι κάθονται και δεν παίζουν εμφανίζουν κουρασμένες αρθρώσεις. Η αδράνεια κάνει τους μύες του ισχίου που κάμπτονται, εκτείνονται, περιστρέφονται, σηκώνουν το πόδι προς τα μέσα και έξω να σταματούν να εργάζονται σωστά. Απλά παίρνοντας τη θέση έρπην και κουνώντας τα ισχία πίσω προς τις φτέρνες, όπως κάνει ένα βρέφος πριν το μπουσούλισμα, βοηθάει στην κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου.

Η αρχή της κίνησης έρπην ενεργοποιεί τους αδρανείς μύες των ισχίων να κινητοποιηθούν και να σταθεροποιηθούν ώστε να ταιριάζουν και να διευκολύνουν τις κινήσεις του άνω σώματος στην άλλη πλευρά της μέσης γραμμής. Αυτό βοηθά τα ισχία να κινηθούν καλύτερα, με αποτέλεσμα όχι μόνο πιο υγιείς γοφούς, αλλά και μια υγιέστερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Ξεκινήστε από τη θέση "στα τέσσερα" και στη συνέχεια προχωρήστε στην ανύψωση των γόνατων από το πάτωμα. Βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες μπορούν να κάνουν την κίνηση σωστά, χωρίς υπερβολική ανύψωση των γοφών. Προσθέστε πολυδιάστατες προκλήσεις, εμπόδια και άλλες μεταβλητές για να κάνετε προοδευτικά την κίνηση πιο δύσκολη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το μοτίβο έρπην μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μοτίβο κίνησης, δεν είναι για όλους. Εκείνοι με δύσκαμπτους καρπούς, πονεμένα γόνατα ή άλλες παθολογίες που κάνουν την κίνηση επώδυνη πρέπει να αποφεύγουν το μπουσούλισμα. Επιπλέον, η κίνηση μπορεί να είναι ενοχλητική ή υπερβολικά δυσάρεστη για μερικούς. Για άλλη μια φορά, αποφύγετε οτιδήποτε δεν έχει ως αποτέλεσμα φυσικές, ψυχικές και συναισθηματικές βελτιώσεις για τον πελάτη σας.

Δοκιμάστε το μοτίβο έρπην με τους πελάτες σας για να τους βοηθήσετε να αισθάνονται, να κινούνται και να ζουν καλύτερα.

Επιμέλεια:Επαμεινώνδας Κώνστας,MSc Φυσικής Αγωγής-Personal Trainer

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *