Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για τα οφέλη της καλής φυσικής κατάστασης. Περισσότερη ενέργεια, καλύτερη σύσταση του σώματος, μεγαλύτερη δύναμη, ευλυγισία, κ.λπ. Επίσης ακούμε πως η καλή «φόρμα» ή η βελτίωση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης,του διαβήτη και άλλων ασθενειών που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες για όσους από εσάς βρίσκεστε πάνω από τα 50 και ακόμα περισσότερο για τους ηλικιωμένους. Αλλά τι γίνεται με τις παρατεταμένες χρόνιες ασθένειες, μπορεί η γυμναστική να γίνει ανεκτή; Η απάντηση είναι ναι, και αν κάποιος προσπαθεί να σας πείσει για το αντίθετο δεν θέλει το καλό σας.

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία της Αθλητιατρικής, σχεδόν κανείς με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση δεν περιορίζεται εντελώς από την σωματική άσκηση. Ναι, υπάρχουν σίγουρα κάποια ειδικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την άσκηση σε διάφορες χρόνιες παθήσεις, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει σε αυτό. Στη συνέχεια, μετά τις κατευθυντήριες οδηγίες του γιατρού σας, οι άρτια εκπαιδευμένοι προσωπικοί γυμναστές μας θα σας συστήσουν μια ρουτίνα ασκήσεων που θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας, ανεξαρτήτου χρόνιας πάθησης.

senior-fitness-banner-1100x650

Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να ζήσετε υπό αυτές τις συνθήκες, και το πιο σημαντικό, μπορεί να ελαχιστοποιήσει ή να αντιστρέψει μερικά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Η άσκηση δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο με το οποίο γυμνάζονται οι αθλητές για να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις. Ούτε είναι το εκλεκτό εκείνο εμπόρευμα που μπορεί κάποιος να αγοράσει σε ένα κέντρο γυμναστικής για να φτιάξει γερό και καλλίγραμμο σώμα. Ούτε ακόμα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πολυτελείας, το οποίο απολαμβάνει μια και μόνο προνομιούχος τάξη.

Η άσκηση αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό που μπορεί να προσφέρει χαρά και ικανοποίηση, υγεία, ζωτικότητα και ψυχαγωγία σε κάθε άτομο. Σήμερα η άσκηση αποτελεί μια κοινωνική επιταγή, μια υποχρέωση του ατόμου προς τον εαυτό του και την πολιτεία, της οικογένειας προς τα μέλη της, αν θέλει να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις με γιατρούς και νοσοκομεία της κοινωνίας, της πολιτείας προς τους πολίτες της, αν επιθυμεί ανώφελες δαπάνες περίθαλψης και αν αποβλέπει στη φροντίδα και την πρόληψη με στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς, εύρωστου και παραγωγικού λαού.

Άτομα με χοληστερόλη
Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση των διαφόρων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παθήσεων του κυκλοφορικού. Έτσι εκτός από την μείωση του σωματικού βάρους, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στην ελάττωση των επιπέδων της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της λιποπρωτεϊνης LDL, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα HDL καθώς και την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Παράλληλα ελαττώνει την αρτηριακή πίεση. Επομένως, η συμβολή της άσκηση στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών έχει ιδιαίτερη σημασία.

Άτομα με παχυσαρκία
Αν η άσκηση δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και δεν προστατεύει από την απώλεια λειτουργικών ιστών όταν ο ασκούμενος ακολουθεί αυστηρή δίαιτα τότε γιατί τα παχύσαρκα άτομα πρέπει να γυμνάζονται, υπάρχει λόγος; Ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει να κάνει ένα παχύσαρκο άτομο να εντάξει ένα πρόγραμμα άσκησης στην καθημερινή του δραστηριότητα είναι οι ευεργετικές επιδράσεις που έχει η άσκηση στην υγεία: βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής και της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου (VO2max), αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, δημιουργία αισθήματος ευεξίας και ζωτικότητας και καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.

Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θεραπευτικής αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη καθώς τα οφέλη που προκύπτουν είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Συνοπτικά η συστηματική άσκηση σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη προσφέρει:
α) Τα γνωστά οφέλη στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα που προσφέρει η άσκηση σε κάθε άτομο τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους διαβητικούς και ειδικότερα για αυτούς που πάσχουν από ΜΙΣΔ
β) Μέσω της άσκησης επιτυγχάνεται απώλεια λιπώδους ιστού και κατ’ επέκταση σωματικού βάρους. Έτσι είναι δυνατή η καλύτερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας η οποία αφορά την πλειοψηφία των ΜΙΣΔ
γ) Βελτίωση στη δράση της ινσουλίνης (μικρότερη αντίσταση των ιστών έναντι της ορμόνης).
δ) Καλύτερος έλεγχος της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μειώνει την ανάγκη χορήγησης εξωγενούς ινσουλίνης (κυρίως για αυτούς που πάσχουν από ΜΙΣΔ)
ε) Βελτίωση της ψυχολογίας και του βιοτικού επιπέδου των διαβητικών στους οποίους δίνεται η δυνατότητα άθλησης οπότε περιορίζεται το αίσθημα της διαφορετικότητας και της μειονεξίας απέναντι στους άλλους καθώς παρέχεται η ευκαιρία για έναν όσο το δυνατό φυσιολογικό τρόπο ζωής.

Άτομα με Καρδιαγγειακές Παθήσεις
Η άσκηση σε καρδιοπαθείς είναι δυνατό να βελτιώσει τη λειτουργική τους ικανότητα στον ίδιο βαθμό με ένα υγιές άτομο της ίδιας ηλικίας. Το πρόγραμμα άσκησης του ασκούμενου θα πρέπει αν είναι εξατομικευμένο και να βασίζεται στο επίπεδο της φυσικής του κατάστασης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα με στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες, ενδοκαρδίτιδα, παθήσεις του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, μεταμόσχευση καρδιάς.

Άτομα με Πόνους στη Μέση
Οι πόνοι στη μέση, γνωστοί και ως οσφυαλγία αποτελούν ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Παρόλο που υπάρχουν διάφορες καταστάσεις οι οποίες προκαλούν ή συνοδεύονται από οσφυαλγία, οι βλάβες των μεσοσπονδυλίων δίσκων ή ακόμη και η κακή στάση του σώματος ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων οσφυαλγίας. Η άσκηση μέσω ενός κατάλληλα σχεδιασμένου προγράμματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά είτε βελτιώνοντας τη φυσική κατάσταση των διάφορων μυών που συμμετέχουν στη σωστή στάση του σώματος, προλαμβάνοντας έτσι τους πόνους στη μέση, είτε ανακουφίζοντας το άτομο που ήδη έχει εμφανίσει συμπτώματα επιβάρυνσης της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια ειδικών διατατικών ασκήσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης των κοιλιακών και γλουτιαίων μυών, οι οποίες θα επαναφέρουν την ισορροπία στην οσφυϊκή χώρα.

Άτομα με Οστεοπόρωση
Η οστική, όπως και η μυϊκή μάζα ατονεί και υποβαθμίζεται με την πάροδο της ηλικίας. Κατά μια άποψη, αυτή η υποβάθμιση σε κάποια έκταση αποτελεί λειτουργική προσαρμογή στην ελάττωση της επιβάρυνσης. Επομένως, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να είναι συστηματική και κατευθυνόμενη. Η συστηματική και στοχευόμενη άσκηση μπορεί να επιδράσει ευνοϊκά στη φυσιολογική και ψυχολογική κατάσταση και υγεία των ατόμων, καθώς το επερχόμενο γήρας μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργικότητα και κινητικότητα. Η εξειδικευμένη άσκηση, λοιπόν, είναι ανάγκη να αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της καθημερινής ενασχόλησης όλου του πληθυσμού και ιδιαίτερα του ειδικού, που παρουσιάζει προβλήματα λόγω υποκινητικότητας.