Γιατί είναι σημαντικό για τα άτομα τρίτης ηλικίας να γυμνάζονται κάτω από την επίβλεψη ενός personal trainer;

Τα άτομα που δεν ακολουθούν τακτικά προγράμματα ενδυνάμωσης, χάνουν πάνω από πέντε κιλά μυϊκής και οστικής μάζας κάθε δεκαετία της ενήλικης ζωής τους.

Αυτό οδηγεί σε έναν προοδευτικά αργό μεταβολισμό συνδεδεμένο με πολυάριθμα προβλήματα και εκφυλιστικές παθήσεις, όπως οσφυαλγία, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου II και ορισμένων τύπου καρκίνου. Ένα στοχευμένο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης 20 με 30 λεπτών δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα για τους ηλικιωμένους θα βελτιώσει τα επίπεδα αντοχής του μυοσκελετικού συστήματος.

Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια δύναμης, αντοχής, ευλυγισίας και ισορροπίας δεν είναι αναπόφευκτα. Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση στην Αμερική πιστεύει ότι, όταν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν την ικανότητά τους να κάνουν πράγματα μόνοι τους, αυτό δεν συμβαίνει μόνο και μόνο λόγω ηλικίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι επειδή αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας.

grantparents-gym-fitness-4

Πώς μπορεί ένας personal trainer να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να παραμείνουν υγιείς και σε φόρμα;

Τα άτομα τρίτης ηλικίας μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από τη συνεργασία με έναν προσωπικό γυμναστή.

To χτίσιμο μιας ισχυρής σχέσης ανάμεσα στον προσωπικό γυμναστή και τον ηλικιωμένο θα εξασφαλίσει ότι οι στόχοι που τέθηκαν θα τηρηθούν και το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχημένο.

Τι θα προσφέρει ένας personal trainer στο ηλικιωμένο άτομο;

  • Αερόβια προπόνηση: Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε την αερόβια ικανότητα μας και συχνά οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό συμβάλλει στην μειωμένη κινητικότητα στην καθημερινή ζωή. Ο προσωπικός γυμναστής μπορεί να βοηθήσει το ηλικιωμένο άτομο να βελτιώσει τα επίπεδα αερόβιας αντοχής.
  • Μυϊκή Ενδυνάμωση: Η προπόνηση δύναμης έχει απίστευτα οφέλη για όλους, αλλά κυρίως για τους ηλικιωμένους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προπόνηση αντιστάσεων λειτουργεί ως αντίδοτο κατά της μειωμένης κινητικότητας των αρθρώσεων, της δύναμης και της μυϊκής μάζας. Δεν είναι ποτέ αργά για τα άτομα τρίτης ηλικίας να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής.
  • Ευλυγισία: Με την αύξηση της ηλικίας δημιουργούνται αλλαγές στις αρθρώσεις πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο εύρος κινητικότητας και περισσότερους τραυματισμούς. Τα βάρη και οι διατάσεις μπορεί να αυξήσουν την ευλυγισία.
  • Ισορροπία: Κάθε χρόνο, τα νοσοκομεία δέχονται χιλιάδες ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με κατάγματα στα ισχία λόγω πτώσεων. Οι ασκήσεις ισορροπίας μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή τραυματισμών από πτώσεις. Τα άτομα θα διατηρήσουν την κινητικότητα τους και την ανεξαρτησία τους.

Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είναι κάποιος, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει και να αυξήσει την ποιότητα ζωής και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να δαπανήσετε πολύ χρόνο για να δείτε και να αισθανθείτε βελτίωση. Όπως όλοι οι ενήλικες, έτσι και τα άτομα τρίτης ηλικίας έχουν ανάγκη να συμμετέχουν σε προγράμματα αερόβιας μορφής, μυϊκής ενδυνάμωσης και ευλυγισίας – ευκαμψίας ώστε να παραμείνουν υγιείς και να διατηρήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη και λειτουργικότητα.

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα, είναι σημαντικό ο ηλικιωμένος ενδιαφερόμενος να πάρει την έγκριση από κάποιον γιατρό, που θα κρίνει πως είναι κατάλληλος να συμμετέχει σε οργανωμένης μορφής σωματική άσκηση.

Αν ο ηλικιωμένος πελάτης αντιμετωπίζει οποιαδήποτε άλλης μορφής πάθηση όπως αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, ή καρδιακή νόσο, θα πρέπει να λάβει ιδιαίτερες συμβουλές σχετικά με την μορφή των ασκήσεων που μπορεί ή δεν μπορεί να εκτελέσει.