Σωματική Άσκηση & Κυστική Ίνωση

Η άσκηση συνηθίζονταν να γίνεται αποθαρρυντική για τα άτομα με κυστική ίνωση  επειδή θεωρείτο πως η υπερβολική-εκτεταμένη προσπάθεια θα αύξανε τα προβλήματα στην αναπνοή. Τώρα, γνωρίζουμε πως ισχύει πραγματικά το αντίθετο. Οι μελέτες έχουν δείξει πως η τακτική σωματική δραστηριότητα παρέχει πολλά οφέλη στα άτομα με  κυστική ίνωση.

Γιατί πρέπει να κάνουμε άσκηση;

Τα οφέλη στην υγεία ενός δραστήριου τρόπου ζωής είναι ευρέως αναγνωρισμένα για όλους τους ανθρώπους, αλλά η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ανθρώπους με κυστική ίνωση επειδή:

  • Αυξάνει την δύναμη και την αντοχή
  • Αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων
  • Αυξάνει την διάρκεια ζωής
  • Αυξάνει την ενεργητικότητα
  • Βελτιώνει την εκκαθάριση των αεροφόρων οδών, οι οποίες βοηθούν  στο να αποτρέπουν την μόλυνση
  • Αυξάνει την πυκνότητα των οστών και προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Ποιο τύπο άσκησης θα πρέπει  να κάνουν τα άτομα με κυστική ίνωση;

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι με  κυστική ίνωση μπορούν να ανεχτούν κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας, το ποσό και ο τύπος της άσκησης που ένα άτομο μπορεί να ανεχτεί ποικίλλει  ανάλογα με την σοβαρότητα της ασθένειάς του/της. Οι άνθρωποι με κυστική ίνωση θα πρέπει να είναι συνεργάσιμοι με την ομάδα φροντίδας για να αναπτύξουν μια ρουτίνα άσκησης που να είναι σωστή για αυτούς. Για τους ανθρώπους που μπορούν να ανεχτούν την άσκηση, η αερόβια άσκηση παρέχει τα περισσότερα οφέλη. Η αερόβια άσκηση περιλαμβάνει το τρέξιμο, την κολύμβηση, την ποδηλασία, ή οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα που να αυξάνει το την καρδιακή συχνότητα και κάνει την αναπνοή πιο γρήγορη.

Πόση διάρκεια και με ποια συχνότητα θα πρέπει να ασκούνται οι άνθρωποι με κυστική ίνωση;

Ο γενικός κανόνας είναι πως για να αποκομίσουν το περισσότερα οφέλη, οι ρουτίνες άσκησης θα πρέπει να περιλαμβάνουν 20-30 λεπτά αερόβια δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι καλύτερη από την καθόλου άσκηση και ακόμη οι ρουτίνες άσκησης  θα πρέπει να ρυθμιστούν σύμφωνα με το επίπεδο του καθενός.

Συμβουλές για επιτυχία

Προκειμένου να αποκτηθούν τα μέγιστα από το προγράμματα άσκησης και να αποτραπούν οι πιθανές παλινδρομήσεις, οι άνθρωποι με κυστική ίνωση πρέπει να πάρουν μερικές πρόσθετες προφυλάξεις κατά την συμμετοχή τους στην άσκηση.

Αποφύγετε την αφυδάτωση: Ο ιδρώτας και η απώλεια νατρίου κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορούν να αναγκάσουν τον οποιονδήποτε στο να αφυδατωθεί, ιδιαίτερα σε περίοδο ζέστης. Οι άνθρωποι με κυστική ίνωση χάνουν περισσότερο άλας μέσω του ιδρώτα από τους υγιείς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο να αφυδατωθούν. Η αφυδάτωση μπορεί να αποφευχθεί αντικαθιστώντας τα υγρά που χάθηκαν με την κατανάλωση αθλητικών ποτών ή νερού καθώς επίσης και με την κατανάλωση αλμυρών σνακ.

Αποφύγετε την απώλεια βάρους: Η άσκηση αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος, οι οποίες είναι ήδη αρκετά υψηλές στους ανθρώπους με κυστική ίνωση. Προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια βάρους, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους με κυστική ίνωση να καταναλώνουν αρκετές θερμίδες για να αντικαταστήσουν τις θερμίδες που καίγονται με την άσκηση. Το πρόγραμμα της άσκησης θα πρέπει να συζητηθεί με το διατροφολόγο που θα συστήσει τις κατάλληλες διαιτητικές τροποποιήσεις.

Εκκαθάριση αεροφόρων οδών: Πολλοί άνθρωποι με κυστική ίνωση διαπιστώνουν πως κάνοντας εκκαθάριση των αεροφόρων οδών πριν από τη σωματική δραστηριότητα τους βοηθάει να αυξήσουν την  ανοχή στην άσκηση.