Περισσότερη ζάχαρη,φτωχότερη διατροφή!

H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης δεν φέρνει μόνο κακά νέα για την περίμετρο της μέσης. Μπορεί επίσης να κάνει τη διατροφή μας λιγότερο ισχυρή. Τα στοιχεία μιας διατροφικής έρευνας 6.150 ενηλίκων σε μια μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη "ελεύθερης ζάχαρης" (ζάχαρη που προστίθεται σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως γιαούρτι και δημητριακά ή σπιτικά τρόφιμα) μπορεί να συμπίπτει με χαμηλότερη κατανάλωση αρκετών σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του μαγνησίου.

Η μη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι πιο διαδεδομένη όταν η πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης φτάνει το 25% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτό έχει νόημα όταν τα επεξεργασμένα τρόφιμα με επιπλέον ζάχαρη τείνουν να έχουν λιγότερη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών και περισσότερες κενές θερμίδες. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι όταν η πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης αποτελείται κάτω από το 5% των συνολικών θερμίδων, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος λήψης υποβέλτιστων ποσοτήτων μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με ανεπαρκή πρόσληψη θερμίδων.

Ο ύπνος φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο ζαχαρούχα τρόφιμα και να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με μελέτη του King's College London, που δημοσιεύθηκε επίσης στο AJCN. Η παράταση των ωρών ύπνου όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη έως και μια ώρα τη νύχτα μείωσε τη μέση πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης κατά περίπου 10 γραμμάρια (2,5 κουταλάκια του γλυκού) από τις διατροφικές συνήθειες και αύξησε τους δείκτες υγιεινής διατροφής. Ο ύπνος ή η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη, οδηγώντας σε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *