Οι πιο επικίνδυνες στάσεις yoga για τους αρχάριους

Αν και η γιόγκα θεωρείται συχνά ως μια ευγενής, καλοήθης πρακτική, υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμού σχεδόν σε κάθε στάση. Φυσικά, θα μπορούσατε να τραυματιστείτε κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στον δρόμο, αλλά περπατάτε επειδή αποφέρει οφέλη στην υγεία και της φυσική σας κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και με τη γιόγκα: αξίζει να την δοκιμάσετε για να αποκτήσετε τα οφέλη από την πρακτική. Αυτό σημαίνει, ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποια στάση μπορεί να οδηγήσει το σώμα μας σε πιθανό τραυματισμό. Αυτό δεν συνεπάγεται πως θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τις παρακάτω στάσεις, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους και τον τρόπο ελαχιστοποίησης τους, εφαρμόζοντας μια ασφαλή ευθυγράμμιση, βρίσκοντας έναν καλό και έμπειρο δάσκαλο, μαθαίνοντας να σέβεστε τα προειδοποιητικά σημάδια του σώματός σας σχετικά με το πότε πρέπει να σταματήσετε.

1. Headstand (Salamba Sirsasana)

Τα πολλά πλεονεκτήματα του Headstand (στήριξη στο κεφάλι) συχνά υπερθεματίζονται στην κατηγορία της γιόγκα, αλλά υπάρχουν και διάφοροι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή τη στάση. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους έχουν ευαίσθητο λαιμό (αυχένας). Εάν έχετε τραυματιστεί κάποια στιγμή στον λαιμό, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε έναν γιατρό πριν προσθέσετε αυτήν την στάση στο ρεπερτόριό σας. Όλες οι αναστροφές, είναι απαγορευμένες για τους ανθρώπους με γλαύκωμα, των οποίων τα μάτια δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην πρόσθετη πίεση όταν το σώμα βρίσκεται ανάποδα. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους του κεφαλιού είναι ο τραυματισμός από  πτώση, επίσης  θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκτός από πολύ έμπειρους yogis.

2. Handstand (Adho Mukha Vrksasana)

Το πρόβλημα με το handstand (στήριξη στα χέρια) είναι να μάθουμε να ελέγχουμε τεντωμένα τα χέρια δεδομένου ότι αυτό είναι το θεμέλιο (η βάση) της θέσης. Μπορεί να έχετε διαπιστώσει να λυγίζουν οι αγκώνες πάρα πολλές φορές. Σαν αρχάριος ασκούμενος της γιόγκα, μπορείτε να νιώσετε πόνο στους οπίσθιους μηριαίους από την υπερβολική προσπάθεια να καταφέρετε να πετύχετε την συγκεκριμένη θέση. Επειδή αυτή η στάση είναι λιγότερο σταθερή από αυτή του κεφαλιού, ο κίνδυνος πτώσης είναι μεγαλύτερος. Ισχύει η ίδια απαγόρευση για τα άτομα με γλαύκωμα.

3. Shoulderstand (Salamba Sarvangasana)

Αυτή η στάση είναι επικίνδυνη αφού φέρνει το σώμα σε μια ασταθή, άγνωστη θέση. Φυσικά, αυτοί οι ίδιοι λόγοι μπορούν να θεωρηθούν πολύτιμοι για πιο έμπειρους φοιτητές. Η θέση «κεράκι» και «άροτρο» μπορούν να φέρουν τον αυχένα σε μια πολύ ευάλωτη θέση, εάν το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού βάρους είναι τοποθετημένο στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης. Η κακή ευθυγράμμιση των ποδιών αυξάνει επίσης την πιθανότητα της έντασης. Ο κίνδυνος για τους ασθενείς με γλαύκωμα είναι ο ίδιος όπως περιγράφηκε παραπάνω.

4. Four-Limbed Staff Pose (Chaturanga Dandasana)

Η επικινδυνότητα της στάσης chaturanga είναι αθροιστική και προκύπτει από την εσφαλμένη κίνηση με την πάροδο του χρόνου. Σε μερικές πρακτικές, αυτό που παρατηρείται να γίνεται πολλές φορές είναι η λανθασμένη ευθυγράμμιση, προκαλώντας μεγάλη φθορά στους ώμους. Βεβαιωθείτε ότι οι ώμοι δεν βυθίζονται κάτω από το επίπεδο των αγκώνων σας. Παραδοσιακά, οι μαθητές έχουν διδαχθεί ότι η ιδανική ευθυγράμμιση για τη στάση chaturanga είναι να έχουν χέρια παράλληλα με το έδαφος. Αυτή η θέση μπορεί να είναι πολύ χαμηλή για πολλούς ανθρώπους, ειδικά για τους αρχάριους. Δεν θέλουμε να πέφτει το βάρος στους ώμους, οπότε προσπαθήστε να σταθείτε σε μια γωνία μεγαλύτερη των 90°. Εάν κάνετε μαθήματα με πολλές vinyasas και αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να κάνετε μια ασφαλή chaturanga, είναι προτιμότερο να κάνετε μια παραλλαγή της θέσης στα γόνατα, το στήθος και το πηγούνι ή να παραλείψετε τις vinyasas.

5. Standing Forward Bend (Uttanasana)

Οποιαδήποτε στάση διατείνει τους οπίσθιους μηριαίους προσφέρει τη πιθανότητα υπερβολικής διάτασης που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Αυτό περιλαμβάνει τις βασικές κάμψεις προς τα εμπρός, όπως η στάση uttanasana. Οι τραυματισμοί μπορεί να είναι σοβαροί και χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να θεραπευτούν, οπότε η αποφυγή τους είναι η καλύτερη στρατηγική. Πρώτον, αισθανθείτε σίγουροι ότι μπορείτε να μην εκτελέσετε την παραλλαγή που δίνει ο δάσκαλος. Εάν θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη στάση ενοχλεί την μυϊκή ομάδα που είναι ευαίσθητη για εσάς, μπορείτε να μιλήσετε με τον δάσκαλό σας πριν το μάθημα ή απλώς να πείτε "ένα ευχαριστώ", αν στόχος του μαθήματος είναι να εμβαθύνει σε μεγαλύτερου βαθμού τέντωμα. Δεύτερον, να ακούτε πάντα το σώμα σας και να σέβεστε όρια σας. Αναγκάζοντας τον εαυτό σας σε μια πιο βαθιά εμπρόσθια κάμψη προκύπτουν αντίθετα αποτελέσματα.

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *