Τα χαρακτηριστικά των πρωτεϊνών
Οι τροφές που περιέχουν πρωτεϊνες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην ιδανική κατηγορία τροφών, διαθέτουν και όλα τα βασικά αμινοξέα (βλέπε παρακάτω πίνακα).
"Μπορώ να τρώω κόκκινο κρέας;"
Από τη στιγμή που περιέχει υψηλότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών από ότι το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, δεν το θεωρώ πρωτεϊνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα κορεσμένα απ' την άλλη, δεν αποτελούν ιδανική επιλογή για την υγεία του πεπτικού μας, αφού συμβάλλουν στην διάδοση επιβλαβών βακτηριδίων και μυκήτων μέσα στο έντερο. Πάντως το κόκκινο κρέας ταξινομείται ως πλήρης πρωτεϊνη και αποτελεί καλή πηγή μεταλλικών στοιχείων. Η κατανάλωση του, λοιπόν, 2-3 φορές την εβδομάδα, αποτελεί έναν τρόπο για να διατηρήσετε κάποια ποικιλία στις πρωτεϊνες που επιλέγετε.
"Να τρώω πολλή πρωτεϊνη;"
Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε μιά κατάσταση όπου εκλύονται μεταλλικά στοιχεία
Συνεπώς, μια αμιγώς πρωτεϊνική δίαιτα είναι ακριβώς το αντίθετο από το Καθημερινό Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και διαθέτει μόνον 40% πρωτεϊνες, ώστε να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των περισσοτέρων ανθρώπων.
"Γιατί το ψάρι κάνει καλό;"
Επειδή δεν αποτελεί μόνο βασική πηγή πρωτεϊνης, αλλά είναι πλούσιο και σε ω-3 βασικά λιπαρά, τα οποία επιτελούν διάφορες λειτουργίες μέσα στο σώμα- ανάμεσά τους η ενδυνάμωση και η προστασία του καρδειαγγειακού συστήματος, η μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, η ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου και, φυσικά, η συμβολή στην απώλεια βάρους. Επομένως, το ψάρι είναι ο καλύτερος διατροφικός συνδυασμός που θα μπορούσατε να πετύχετε!
Πηγή: Σωστή δίαιτα χωρίς πείνα, Ian Marber
0 Comments