Πώς η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες

Eίναι γνωστό από καιρό ότι η γιόγκα είναι ένα μεγάλο αντίδοτο στο άγχος. Η γιόγκα συνδυάζει πολλές δημοφιλείς τεχνικές περιορισμού του άγχους, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και της μάθησης του ελέγχου της αναπνοής, καθαρισμό του μυαλού και χαλάρωση του σώματος. Καθώς η γιόγκα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα οφέλη που προσφέρει αυτή η αρχαία πρακτική στην αγχωτική τους καθημερινότητα. Η καθιέρωση μιας συνεπούς ρουτίνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη διαφορά που μπορεί να κάνει η γιόγκα.

Σωματική Άσκηση

Η Hatha Yoga είναι η σωματική πρακτική των στάσεων γιόγκα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι hatha yoga: μερικοί είναι πιο αργοί και επικεντρώνονται στις διατάσεις, άλλοι είναι πιο γρήγοροι και δίνουν έμφαση περισσότερο στην προπόνηση. Αν ψάχνετε να απαλλαγείτε από το στρες, κανένα στυλ γιόγκα δεν είναι ανώτερο, οπότε επιλέξτε ένα που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο σωματικής κατάστασης και στην προσωπικότητά σας. Κάθε στάση θα βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες, διατηρώντας το σώμα υγιές απελευθερώνοντας ενδορφίνες, τις φυσικές ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Η γιόγκα ανακουφίζει επίσης από το άγχος μέσω των διατάσεων. Όταν είστε αγχωμένοι, η ένταση αποθηκεύεται στο σώμα, κάνοντας σας να αισθάνεστε σφιχτοί και συχνά προκαλώντας πόνο. Η έντονη διάταση της γιόγκα απελευθερώνει την ένταση από τις προβληματικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ισχίων και των ώμων.

Έλεγχος της αναπνοής

Η pranayama, ή η γυμναστική της αναπνοής, είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε πρακτικής. Η γιόγκα αυξάνει την συνειδητοποίηση της αναπνοής ως μέσου για τη χαλάρωση του σώματος. Αν και η αναπνοή είναι μια ακούσια πράξη (πρέπει να συνεχίσετε να την εκτελείτε για να παραμείνετε ζωντανοί), μπορείτε να επιλέξετε να την ρυθμίσετε. Απλώς μαθαίνουμε να παίρνουμε βαθιές αναπνοές και να συνειδητοποιούμε ότι αυτό μπορεί να είναι ένας γρήγορος τρόπος για την καταπολέμηση των αγχωτικών καταστάσεων με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Καθαρισμός των σκέψεων

Το μυαλό μας είναι συνεχώς εγρήγορση, περνώντας από τη μια σκέψη στην άλλη, στριφογυρίζοντας πιθανά σενάρια για το μέλλον, αναπολώντας  περιστατικά από το παρελθόν. Όλα αυτά για το μυαλό είναι κουραστικά και αγχωτικά. Η γιόγκα προσφέρει διάφορες τεχνικές για να βοηθήσει στον καθαρισμό των σκέψεων. Το ένα είναι η αναπνοή, όπως περιγράφεται παραπάνω. Κάθε αναπνοή συνδέεται άρρηκτα με την παρούσα στιγμή, δεν αναπνέετε στο παρελθόν ή στο μέλλον, αλλά μόνο τώρα, στο παρόν. Ο εστιασμός σε κάθε εισπνοή και εκπνοή καθώς και ο αποκλεισμός άλλων σκέψεων είναι ένας τρόπος για να καθαρίσετε το μυαλό σας. Είναι επίσης μια βασική τεχνική διαλογισμού. Επιπλέον, η απόδοση της γιόγκα ή αλλιώς οι άσανες (στάσεις), λειτουργούν επίσης ως μια μορφή διαλογισμού. Οι στάσεις είναι τόσο φυσικές και πρέπει να γίνουν με τέτοια συγκέντρωση, ώστε όλες οι άλλες σκέψεις και ανησυχίες να τοποθετηθούν στην άκρη, δίνοντας στον εγκέφαλο σας ένα απαραίτητο διάλειμμα.

Χαλάρωση

Κάθε συνεδρία γιόγκα τελειώνει με πέντε έως δέκα λεπτά χαλάρωσης στο έδαφος, η γνωστή savasana. Ενώ αυτή η αναγκαστική χαλάρωση μπορεί να είναι δύσκολη από την αρχή, τελικά εξυπηρετεί το σκοπό μιας συνολικής απελευθέρωσης για το σώμα και το μυαλό. Η savasana σας μεταφέρει προοδευτικά στην αρχική σας κατάσταση ώστε να αισθάνεστε ανανεωμένοι και εξοπλισμένοι με τα εργαλεία για την καταπολέμηση του άγχους στην καθημερινή σας ζωή. Η Nidra γιόγκα είναι μια πρακτική που προσφέρει την ευκαιρία για μια μακρύτερη, βαθύτερη περίοδο χαλάρωσης και μια εισαγωγή στον διαλογισμό, που μπορεί επίσης να γίνει μια μεγάλη αγχολυτική μέθοδος.

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *