Καλές επιλογές τροφίμων για άτομα που δεν μαγειρεύουν

To να τρώμε «πραγματικά» γεύματα είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια υποκατάστατα γεύματος όταν το χρειάζεστε. Οι μπάρες ή τα ποτά περιέχουν περίπου 200 έως 250 θερμίδες ανά μερίδα, όχι περισσότερα από 5 γραμμάρια λίπους και έχουν 4 ή 5 γραμμάρια ινών.

Είναι επίσης καλή ιδέα το να επιλέγετε υποκατάστατα γεύματος εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα. Όπως ένα μπολ με δημητριακά, έτσι δεν είναι;

Τα  δημητριακά πρωινού μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για να τα καταναλώσετε σε οποιοδήποτε  γεύμα – όχι μόνο για πρωινό. Υπάρχουν άτομα που τρώνε τα δημητριακά για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο μερικές φορές όταν τεμπελιάζουν και δεν χρειάζεται να μαγειρέψουν γεύμα για κανέναν άλλο. Φυσικά, ορισμένα δημητριακά είναι καλύτερα από κάποια άλλα – τα ολικής αλέσεως,πλούσια σε φυτικές ίνες που δεν έχουν πρόσθετα σάκχαρα. Μπορείτε να δώσετε περισσότερη γλυκύτητα  προσθέτοντας  φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

 Γρήγορες ιδέες γεύματος

Προφανώς, δεν θέλετε να ψάχνετε μέσα από διάφορες λίστες για να βρείτε περίπλοκες συνταγές. Ούτε θα πρέπει να εφοδιάσετε το ψυγείο σας με προϊόντα και ωμό κρέας που σαπίζουν προτού τα καταναλώσετε. Οπότε ψάξτε  για συσκευασμένα τρόφιμα που είναι έτοιμα να τα ζεστάνετε και να τα καταναλώσετε.

Φρούτα και λαχανικά

Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά τείνουν να είναι πιο άγευστα και υγρά. Κάντε μια βόλτα στην κατάψυξη του κοντινού σας super market  για να βρείτε αυτά τα προϊόντα.

Θα βρείτε μια σειρά από έτοιμα λαχανικά σε σακουλάκια που έχουν καλή γεύση και μπορείτε εύκολα να τα ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων χωρίς να περιέχουν  πρόσθετα άχρηστα συστατικά. Υπάρχουν όμως μερικές σακούλες ή κουτιά λαχανικών που περιέχουν δικές τους  σάλτσες και καρυκεύματα. Ρίξτε μια ματιά στην ετικέτα – μερικά περιέχουν περισσότερο λίπος και αλάτι από ό, τι άλλα.

Τα κατεψυγμένα φρούτα είναι λίγο πιο περίπλοκα – τα περισσότερα είναι μαλακά και μπορούν εύκολα να σαπίσουν, αλλά μπορείτε να βρείτε παγωμένα μούρα που δεν είναι άσχημα σαν ιδέα. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεφλουδίσετε ένα μήλο ή μια μπανάνα, καταναλώνοντας με αυτό τον τρόπο φρέσκα φρούτα και κάνοντας τα μέρος ενός υγιεινού και νόστιμου σνακ.


Τι γίνεται με τα τρόφιμα που καταναλώνονται εύκολα;

Αποφύγετε κατεψυγμένες πίτσες, γεύματα μπροστά στην τηλεόραση, fish sticks, και τα περισσότερα από τα κονσερβοποιημένα γεύματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ανθυγιεινά με πολλά κορεσμένα λίπη και αλάτι, και επιπλέον περιέχουν πρόσθετα τεχνητά συστατικά που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε.

Αλλά υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνονται εύκολα και δεν είναι επιβλαβή. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Επιλέξτε σούπες που περιέχουν μικρή ποσότητα αλατιού, έχουν λιγότερο από 3 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα (σημείωση – διαβάστε το μέγεθος της μερίδας προσεκτικά), και περιέχουν τα πιο απλά συστατικά. Ψάξτε για κατεψυγμένα γεύματα που έχουν λιγότερο από 400mg αλατιού και 5 γραμμάρια λίπους.

Διαφορετικά, αν θέλετε εύκολα τρόφιμα, πηγαίνετε σε υγιεινές ή φυσικές τροφές του κοντινού σας μάρκετ. Υπάρχουν και οι οργανικές-βιολογικές τροφές που βέβαια κοστίζουν περισσότερο.


Γρήγορες  ιδέες γεύματος που δεν χρειάζονται μαγείρεμα (περισσότερο ή λιγότερο)

  • Μπορείτε να φτιάξετε γεύματα από το σπίτι για να τα πάρετε μαζί σας ή να παραγγείλετε (ανάλογα με την τοποθεσία σας, φυσικά). Παραγγείλετε πιάτα με πολλά λαχανικά.
  • Κάντε μια στάση στο μπακάλικο – πάρτε ένα κοτόπουλο σούβλας και μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά και βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων. Διαρκεί περίπου 6 λεπτά για να θερμάνουμε τα λαχανικά και το κοτόπουλο.
  • Ή επιλέξτε ένα κουτάκι υγιεινής σούπας και κάντε μια salad bar (αν το κατάστημα έχει ένα) ή να πάρτε πράσινα λαχανικά και χόρτα για να φτιάξετε μια γρήγορη σαλάτα στο σπίτι
  • Φτιάξτε μπολ με πλιγούρι βρώμης. Η βρώμη μαγειρεύεται γρήγορα (μόνο 1 λεπτό)στο φούρνο μικροκυμάτων – ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στο δοχείο. Προσθέστε τα φρέσκα μούρα, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Επιμέλεια:Επαμεινώνδας Κώνστας,MSc Φυσικής Αγωγής – Personal Trainer

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *