“Ζώνες” Καρδιακής Συχνότητας

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να γυμνάζεστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο έντασης κατά τα διάρκεια της αερόβιας άσκησης. Χρησιμοποιώντας τον τύπο του Karvonen ή έναν μετρητή καρδιακής συχνότητας, μπορείτε να υπολογίσετε την ιδανική καρδιακή συχνότητα για να σας βοηθήσει να φτάσετε τους στόχους σας. Οι ζώνες της καρδιακής συχνότητας κυμαίνονται από 60 – 100% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Οι διαφορετικές ζώνες περιλαμβάνουν:

Χαμηλή ένταση 60 – 70%

Η συγκεκριμένη ζώνη σας διατηρεί σε μια άνετη ήπια ένταση και είναι μια καλή επιλογή για προθέρμανση ή για αρχάριους ασκούμενους καθώς βοηθάει στην ανάπτυξη της αερόβιας ικανότητας για περισσότερο έντονα ερεθίσματα.

Μέτρια ένταση 70 – 80%

Η συγκεκριμένη ζώνη αυξάνει την ένταση, βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματος  να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο μέσω του σώματος στην καρδιά. Θα καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες σε αυτή την ζώνη. Οι ειδικοί προτείνουν να γυμνάζεστε σε μέτρια ένταση για βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της απώλειας βάρους.

Υψηλή ένταση 80 – 90%

Το να γυμνάζεστε σε αυτή την ζώνη σας επιτρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες ενώ βελτιώνετε την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου VO2 Max και αυξάνετε  το αναερόβιο κατώφλι.

Μέγιστη ένταση 90 – 100%

Το να γυμνάζεστε σε αυτό το επίπεδο σημαίνει ότι γυμνάζεστε πολύ έντονα, όπως όταν τρέχετε με όλη σας την ενέργεια σε ένα σπριντ ή κάνετε διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης. Οι περισσότεροι από εμάς διατηρούμε αυτό το επίπεδο για σύντομα χρονικά διαστήματα, ενώ η συγκεκριμένη ζώνη είναι καταλληλότερη για τους προχωρημένους ασκούμενους.


Πηγή
: American College of Sports Medicine. (2006). ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins.