Διάδρομος εναντίον Ελλειπτικό

Σχεδόν σε όλα τα γυμναστήρια μπορείτε να δείτε τα πιο δημοφιλή καρδιοαναπνευστικά μηχανήματα που είναι συνήθως ο διάδρομος και το ελλειπτικό. Και οι δύο είναι εξαιρετικά μέσα για την βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και της καύσης θερμίδων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τους διάδρομους επειδή τους έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερο από το ελλειπτικό μηχάνημα. Ο διάδρομος μιμείται τη φυσική κίνηση του βαδίσματος και το τρέξιμο, ενώ με το ελλειπτικό μπορεί να αισθάνεστε την κίνηση λίγο παράξενη για το σώμα σας. Ποια όμως είναι η καλύτερη επιλογή για την αερόβια προπόνηση;

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα Ελλειπτικού μηχανήματος

Το ελλειπτικό μηχάνημα συνδυάζει την κίνηση χεριών και ποδιών. Ένας μοχλός παρέχει ρύθμιση της έντασης. Είναι μια δημοφιλής επιλογή για οικιακή χρήση και γυμναστήριο.

Πλεονεκτήματα

  1. Χαμηλής κρούσης: Τα πόδια σας δεν χάνουν ποτέ την επαφή τους με τα πεντάλ, με αποτέλεσμα τα οστά, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοί σας να μην δέχονται τις ίδιες πιέσεις με το τρέξιμο. Αυτό είναι ένα μεγάλο όφελος εάν παρουσιάζεται προβλήματα ή πόνο.
  2. Συνολική εκγύμναση σώματος: Χρησιμοποιώντας τις λαβές για τους βραχίονες καθώς και τα πεντάλ, δουλεύετε το πάνω μέρος και τον πυρήνα σας καθώς και τα κάτω άκρα του σώματος  σας.
  3. Μία φυσική κίνηση: Η κίνηση του ελλειπτικού μοιάζει σαν να οδηγείτε μια μοτοσικλέτα που στέκεται, έτσι το νιώθετε σαν έναν φυσικό τρόπο που κινείται το σώμα.
  4. Το νιώθετε ευκολότερο: Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορείτε να κάψετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με το ελλειπτικό όσες και με τον διάδρομο, μόνο που μπορεί να το νιώθετε ευκολότερο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη κρούσης σας δίνει την εντύπωση ότι κάνετε μικρότερη προσπάθεια.
  5. Ποικιλία: Όχι μόνο μπορείτε να προσθέσετε αντίσταση για να αλλάξετε την ένταση, αλλά μπορείτε να εκτελέσετε την αντίθετη κίνηση του πεντάλ κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε εύκολα (ή με ασφάλεια) σε ένα διάδρομο.
  6. Κόστος: Μπορείτε να αγοράσετε ένα ελλειπτικό μηχάνημα καλής ποιότητας με πολύ μικρότερο κόστος από έναν καλής ποιότητας διάδρομο.

Μειονεκτήματα

  1. Χαμηλής κρούσης: Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται θετικό για άτομα με προβλήματα, όμως η κρούση είναι απαραίτητη στην καθημερινή ζωή για να διατηρήσετε τα οστά δυνατά, κάτι που η ελλειπτική κίνηση δεν προσφέρει.
  2. Μουδιασμένα πόδια: Επειδή δεν χρειάζεται να σηκώνετε τα πόδια σας, μπορούν νιώσετε πως μουδιάζουν όσο εκτελείτε την κίνηση. Μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε τα πόδια και τα δάχτυλα σας για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.
  3. Κάψιμο στα πόδια: Όταν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά το ελλειπτικό μηχάνημα, θα ενεργοποιήσετε τους μύες των μηρών (τετρακέφαλοι)  με έναν καινούριο τρόπο. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε κάψιμο όταν χρησιμοποιείτε το μύες στο μέγιστο. Αυτό θα υποχωρήσει μετά από αρκετές συνεδρίες καθώς οι μύες σας θα ανταποκρίνονται σε αυτή τη νέα πρόκληση.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα Διαδρόμου

Ο διάδρομος χρησιμοποιεί κινητήρα για να μετακινήσει – περιστρέψει  τη ζώνη -  ιμάντα, επιτρέποντάς σας να περπατήσετε ή να τρέξετε πάνω σε αυτόν.

Πλεονεκτήματα

  1. Προπόνηση Κρούσης: Μπορείτε να εκτελέσετε περπάτημα, που είναι μια κίνηση χαμηλής κρούσης ή τρέξιμο που είναι μια κίνηση υψηλής κρούσης. Και οι δύο κινήσεις συμβάλλουν στην κατασκευή ισχυρών οστών και μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.
  2. Ποικιλία: Μπορείτε να περπατήσετε ή να τρέξετε με διαφορετικές ταχύτητες, να αλλάξετε την κλίση και να εκτελέσετε διαφορετικούς τύπους προπονήσεων.
  3. Καλύτερος για τους δρομείς: Η ελλειπτική κίνηση είναι εξαιρετική για το cross-training, αλλά εάν είστε δρομέας, ο διάδρομος παρέχει ειδική προπόνηση για τους αγώνες.
  4. Εύκολο στη χρήση: Δεν υπάρχει δυσκολία στην εκμάθηση του περπατήματος στον διάδρομο, εκτός από τη συνήθεια της κίνησης του ιμάντα.

Μειονεκτήματα

  1. Δεν προσαρμόζεται πάντα για υπαίθριο τρέξιμο ή περπάτημα: Επειδή ο ιμάντας διαδρόμου κινείται, στην πραγματικότητα βοηθάει στο να τραβάτε τα πόδια σας προς τα πίσω, μειώνοντας κάποιες από τις προσπάθειες που κανονικά θα αισθανόσασταν αν τρέχατε έξω. Δεν υπάρχει αλλαγή στην αντίσταση του ανέμου ή στο έδαφος και οι περισσότεροι διάδρομοι δεν εμφανίζουν λειτουργία κατάβασης. Η μετακίνηση από εσωτερικούς σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι μια μεγάλη έκπληξη για το σώμα σας.
  2. Βαρετός: Μπορεί το τρέξιμο ή το περπάτημα να γίνει μονότονο αφού δεν καταλήγετε σε κάποιον προορισμό ίσως χρειαστεί τακτική για να αποτρέψετε την πλήξη.
  3. Κίνδυνος τραυματισμού: Ο ιμάντας κινείται συνεχώς και υπάρχει πάντα κίνδυνος ολίσθησης και πτώσης.
  4. Κόστος: Παίρνετε αυτό που πληρώνετε όταν πρόκειται για διάδρομους. Ένας διάδρομος που είναι κατάλληλος για τρέξιμο παρά για το περπάτημα χρειάζεται ισχυρό κινητήρα και ανθεκτικό πλαίσιο. Αυτό θα κοστίσει πάνω από 1.500 ευρώ. Οι ανέξοδοι διάδρομοι για οικιακή χρήση συχνά δεν θα λειτουργούν καλά κατά την διάρκεια του τρεξίματος.

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *