Δέκα λόγοι που είναι δύσκολο να χάσετε βάρος και τι να κάνετε γι΄αυτό!

Αν ακούσετε τη βιομηχανία απώλειας βάρους,λέει και ξανά λέει το πόσο εύκολο είναι να χάσετε βάρος, λαμβάνοντας μόνο ένα χάπι, ακολουθώντας μια διατροφή ή αγοράζοντας εξοπλισμό γυμναστικής και τα κιλά θα εξαφανιστούν γρήγορα. Στην πραγματικότητα, ξοδεύουμε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για προϊόντα και υπηρεσίες απώλειας βάρους και όμως είμαστε ακόμα υπέρβαροι.

Αν δίνεται μάχη με την απώλεια βάρους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι αυτό κάνουν, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να το πετύχετε.

Tο ερώτημα είναι, γιατί είναι τόσο δύσκολο, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την απώλεια βάρους, αλλά μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία πιο εύκολη με μερικές απλές αλλαγές.

Σύνθετα προβλήματα, απλές λύσεις

Η ιδέα πίσω από την απώλεια βάρους είναι απλή – να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ό, τι τρώτε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση 2 ποτηριών σόδας ή ανθρακούχων ποτών  με νερό και με την προσθήκη τουλάχιστον 30 λεπτών άσκησης κάθε μέρα. Ακούγεται απλό … και είναι. Αν είναι τόσο απλό, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε να φαίνεται;

Υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους , που ήδη γνωρίζετε. Αλλά δεν είναι μόνο η εύρεση  χρόνου για άσκηση ή η επιλογή σαλάτας αντί για burger -πρόκειται για μια πραγματική δέσμευση στο να παίρνετε υγιεινές αποφάσεις κάθε μέρα …. ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή σας. Εάν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες αλλαγές, η απώλεια βάρους θα είναι δύσκολη. Παρακάτω παρουσιάζονται 10 πράγματα που θα πρέπει να εξετάσουμε για να βάλετε τον εαυτό σας σε έναν υγιεινό δρόμο.


1. Η στάση σας
Εάν θέλετε να χάσετε μόνο βάρος  για υγεία ή για να φαίνεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα είναι δύσκολο να το πραγματοποιήσετε σε μόνιμη βάση. Γιατί; Διότι, τι θα συμβεί αν δεν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα αρκετά γρήγορα; Μπορεί να τα παρατήσετε.

Η απώλεια βάρους είναι ένας μεγάλος στόχος, αλλά αν δεν έχετε κάτι άλλο να σας παρακινήσει, τι είναι αυτό  που θα σας διατηρήσει στο να συνεχίσετε, αν η ζυγαριά δεν δείξει προς τα κάτω;

Χρειάζεται χρόνος για να χάσετε βάρος,πώς θα παρακινήσετε,εν τω μεταξύ,τον εαυτό σας;Ανακαλύψτε περισσότερους λόγους για να είστε υγιείς, να έχετε περισσότερη ενέργεια ή απλά να αισθάνεστε πιο δυνατοί και ενεργητικοί. Κρατήστε ένα ημερολόγιο άσκησης και καταγράψτε κάθε προσπάθεια, αν χάσατε βάρος ή όχι.


2.Οι προπονήσεις σας
Αν δεν είστε συνεπείς στις προπονήσεις, θα είναι δύσκολο να χάσετε βάρος. Ναι, είναι δυνατόν να χάσετε βάρος με δίαιτα μόνο, αλλά μάλλον θα φτάσετε έως ένα σημείο. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε  ώρες στο γυμναστήριο, το μόνο που χρειάζεται είναι δημιουργήσετε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα προπόνησης  που να  μπορείτε να το ακολουθήσετε κάθε εβδομάδα. Μην καταπονείτε τον εαυτό σας με ασκήσεις, βρείτε κάτι που σας αρέσει και θα μπορέσετε να το συνεχίσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Θα πρέπει να είστε  πρόθυμοι να γίνετε πιο δραστήριοι  σε τακτική βάση, όχι μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.


3. H διατροφή σας
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να έχετε μακροχρόνια απώλεια βάρους είναι να αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε.Πρέπει να είστε πρόθυμοι τις περισσότερες φορές να αντικαταστήσετε τις ανθυγιεινές τροφές με υγιεινές επιλογές. Αυτό σημαίνει:

– Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων
– Ξοδέψτε περισσότερο χρόνο στο σούπερ μάρκετ  διαβάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων
– Ξοδέψτε περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων
– Κατανοήστε τα  σωστή μεγέθη μιας μερίδας
– Κάντε συνειδητές επιλογές σχετικά με το τι βάζετε στο στόμα σας.

Για μόνιμη απώλεια βάρους, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτά που τρώτε και να κάνετε συχνότερα καλές επιλογές παρά κακές. Ίσως μια συγκεκριμένη τυποποιημένη διατροφή καταλήγει στο να αποτυγχάνει, αλλά μια υγιεινή διατροφή δεν σταματά ποτέ… δεν θα υπάρξει ποτέ στιγμή στο να θέλετε να σταματήσετε να τρώτε υγιεινά.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι θυσιάζετε μια  πίτσα, ένα γρήγορο φαγητό κλπ  και η ζωή σας δεν θα είναι διασκεδαστική, αν δεν μπορείτε να έχετε αυτά τα φαγητά. Μαντέψτε όμως! Μπορείτε να έχετε ακόμα και αυτά… απλά όχι όποτε τα θέλετε. Είστε έτοιμοι να κάνετε αυτές τις αλλαγές; Είστε έτοιμοι να σταματήσετε να δίνετε στο σώμα σας τα πιο βολικά και διαθέσιμα γεύματα (και συχνά τα πιο λιπαρά) και αντ’ αυτού, να ξοδεύετε  χρόνο στο να προγραμματίζετε τι και πότε θα φάτε; Γιατί αυτό είναι που θα σα κάνει να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε.


4.O τρόπος ζωής σας
Αν θέλετε μια υγιεινή ζωή, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα, απλώς να είστε ανοικτοί να κάνετε πράγματα με νέους τρόπους. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε μερικά πράγματα για να έχετε μια υγιεινή ζωή. Αυτά είναι:

Καθημερινές ρουτίνες. Μπορεί να χρειαστεί να σηκωθείτε νωρίτερα για να προετοιμάσετε ένα γεύμα ή να πιεστείτε σε μια προπόνηση, χρησιμοποιήστε την μεσημεριανή ώρα για γυμναστική ή για να πάτε μια βόλτα μετά τη δουλειά, αντί να παρακολουθήσετε  τηλεόραση. Η άσκηση σε καθημερινή βάση αλλάζει όλη την ημέρα σας, έτσι καθίστε με  το πρόγραμμά σας και δείτε που  πρέπει να συμβούν αυτές οι αλλαγές. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να κάνετε την άσκηση συνήθεια.

Ίσως χρειαστεί να ρυθμίσετε νέους κανόνες για τον εαυτό σας περιορίζοντας πόση τηλεόραση μπορείτε να παρακολουθήσετε ή πόσο διάστημα θα κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή. Θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πώς να ξοδεύετε το χρόνο σας και πότε βγαίνετε εκτός προγράμματος, έτσι ώστε να μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη κίνηση.

Ντουλάπι Τροφίμων. Είστε το είδος του ατόμου που θα φάτε μια ολόκληρη σακούλα Doritos αν είστε στο σπίτι; Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα αποθηκεύεται στο σπίτι και αν κάποιος (πχ … σύζυγος) τα φέρνει στο σπίτι, θα πρέπει αμέσως να τα επανατοποθετεί κάπου αλλού. Αν θέλετε να είστε υγιείς, θα πρέπει να απαλλαγείτε από αυτά τα τρόφιμα που  δεν μπορείτε να αντισταθείτε.

Το πρόγραμμα σας. Εάν δεν είστε πρόθυμοι να καθίσετε και να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε καθημερινά ώστε να περιλαμβάνει γυμναστική, χρόνο για προετοιμασία των γευμάτων και χρόνο για να γαλουχήσετε τον εαυτό σας με τον ύπνο, θα είναι δύσκολο να χάσετε βάρος. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φορτωμένο πρόγραμμά τους ως δικαιολογία για να μην είναι υγιείς … είστε ένας από αυτούς; Εάν δεν είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη για το πρόγραμμα που έχετε δημιουργήσει, θα είναι δύσκολο να χάσετε βάρος.


5.Το Περιβάλλον σας
Μερικές φορές, δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πράγματα γύρω σας. Στη δουλειά, μπορεί να περιβάλλεστε από πειρασμούς, ντόνατς, μηχανήματα αυτόματης πώλησης και άλλα παρόμοια. Αυτό είναι μόνο ένα πράγμα που θα χρειαστεί να ασχοληθείτε, αλλά τι γίνεται με το σπίτι σας;

Περιβάλετε τον εαυτό σας με  πράγματα που θα σας υποστηρίξουν στις προσπάθειές σας να παραμείνετε υγιής. Αυτό μπορεί να σημαίνει την δαπάνη κάποιων χρημάτων για τη δημιουργία προπονητικού  εξοπλισμού σε μια  γωνιά του σπιτιού σας για ή την εκτέλεση βίντεο γυμναστικής από την τηλεόραση.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει και να υπενθυμίζει αυτές τις υγιεινές επιλογές – απλά περπατώντας στην κουζίνα  και βλέποντας  το  μπολ με τα φρέσκα φρούτα είναι συχνά αρκετό για να σας θυμίζει  όλες εκείνες τις υγιεινές  επιλογές που θα πρέπει να κάνετε εκείνη την ημέρα.


6.Σύστημα Υποστήριξης
Εάν έχετε έναν σύζυγο που θέλει να συνεχίζει να τρώει τα είδη τροφίμων που σας βάζουν σε πειρασμό, θα πρέπει να έχετε ένα πλάνο, έτσι ώστε να μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας και να διατηρήσετε τη σχέση σας μαζί του.

Προσπαθήστε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που υποστηρίζουν αυτό που κάνετε και να αποφύγετε εκείνους τους ανθρώπους (όπως ίσως κάποιους  συναδέλφους, που μπορεί να σας προσφέρουν ένα γλύκισμα, ακόμη κι αν του αρνείστε σε καθημερινή βάση), οι οποίοι δεν το κάνουν. Ένας φίλος που γυμνάζεται είναι,επίσης,μια εξαιρετική ιδέα για υποστήριξη.


7.Πνευματική  και Ψυχική Υγεία
Εάν  υπάρχουν άλλοι  λόγοι που σας κάνουν υπέρβαρο – όπως κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα, είναι δύσκολο να χάσετε βάρος. Για πολλούς από εμάς, το φαγητό είναι μια άνεση και κάτι σαν στήριγμα σε όλη μας τη ζωής για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε συναισθηματικά προβλήματα.

Αν αυτή η περίπτωση συμβαίνει σε εσάς, είναι σημαντικό να εντοπίστε τι σας οδηγεί σε εκείνες τις συμπεριφορές για να καταλάβετε τι κάνετε και γιατί. Ένας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό ή βρείτε λίγο χρόνο για να διαβάσετε σχετικά με τη συναισθηματική διατροφή. Να είστε πρόθυμοι να μάθετε γιατί κάνετε τις επιλογές που κάνετε και να τις αντιμετωπίζετε.


8.Οι στόχοι σας
Αν έχετε ορίσει μη εφικτούς  στόχους, είναι εγγυημένο ότι θα αποτύχετε. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί η απώλεια βάρους εάν αισθάνεστε μια συνεχή αποτυχία … ποιος θέλει να αισθάνεται κάτι τέτοιο;

Το κλειδί είναι να ορίσετε λογικούς στόχους. Τι σημαίνει λογικό; Αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό  για κάθε άτομο, ανάλογα με τη γενετική , τις διατροφικές συνήθειες, την άσκηση και το μεταβολισμό. Είναι καλύτερο να καθορίσετε μακροπρόθεσμους στόχους (αν είναι να χάσετε βάρος ή να τρέξετε σε αγώνα δρόμου) και στη συνέχεια να εστιάσετε την προσοχή σας σε καθημερινούς ή εβδομαδιαίους στόχους. Οι εβδομαδιαίοι στόχοι μπορεί να είναι τουλάχιστον τρία αερόβια προγράμματα. Διαλέξτε πράγματα που ξέρετε ότι θα καταφέρετε, ώστε να είστε πάντα επιτυχής.


9.Η ευελιξία σας
Θα ακούσετε πολλά για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά οι καθημερινές επιλογές πραγματικά σας δοκιμάζουν. Τι θα συμβεί αν εργάζεστε μέχρι αργά και δεν μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο; Τι γίνεται αν έχετε κολλήσει στην κίνηση και χάσατε το μάθημα γυμναστικής σας; Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν σε μια μέρα και να σας βγάλουν από το πρόγραμμα σας.

Το κόλπο είναι να είστε ευέλικτοι. Βοηθάει στο να είστε πάντα προετοιμασμένοι-έχετε κάποια αθλητικά παπούτσια στο αυτοκίνητο, ώστε να μπορείτε να σταματήσετε στο πάρκο για μια γρήγορη βόλτα. Έχετε κάποια τρόφιμα, οπότε αν έχετε κολλήσει στην κίνηση, να μπορείτε να καταναλώσετε ένα σνακ πριν από την προπόνηση σας. Συχνά οι άνθρωποι παρακάμπτουν τις προπονήσεις γιατί κάτι συμβαίνει και απλά δεν είναι έτοιμοι γι ‘αυτό ή δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στον εαυτό τους και άλλες επιλογές. Δυσκολεύεστε να βρείτε 45 λεπτά; Γιατί δεν κάνετε μόνο 10 λεπτά; Το να κάνετε κάτι είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνετε τίποτα.


10.Η προθυμία σας να αποτύχετε
Δεν είναι η κάθε μέρα, μια τέλεια μέρα! Ο καθένας (ακόμα και τελειομανείς) έχει καλές και κακές μέρες. Στις καλές ημέρες, θα τρώτε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σας, θα πείτε όχι σε μια πίτσα και θα κάνετε προπόνηση  ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι.

Στις κακές ημέρες, θα ξυπνήσετε αργά, θα ξεχάσετε να φέρετε το μεσημεριανό γεύμα σας, θα φάτε ένα επιπλέον κομμάτι κέικ στο πάρτι γενεθλίων του φίλου σας και θα παραλείψετε την προπόνηση σας. Οι κακές ημέρες συμβαίνουν εφόσον είστε άνθρωποι. Το κόλπο είναι να μην εγκαταλείψετε ποτέ, ακόμα και όταν κάτι πάει στραβά. Δουλέψτε για να υπερνικήσετε τον  φόβο της αποτυχίας σας και να θυμάστε ότι δεν είστε ηττημένοι μόνο και μόνο επειδή έχετε κάνει κάποια λάθη … είστε απλά ένα άτομο που προσπαθεί να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις.

Επιμέλεια:Επαμεινώνδας Κώνστας,MSc Φυσικής Αγωγής-Personal Trainer