Γυναίκα & Καρδιαγγειακή νόσος: Έρευνα – Προπονητικές οδηγίες

Η καρδιαγγειακή νόσος, η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, είναι μια κατηγορία ασθενειών που εμπλέκει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μαθαίνοντας για την ασθένεια αυτή, τους συναφείς παράγοντες κινδύνου και τις σχετικές εξελίξεις της έρευνας, μπορείτε να δώσετε τις κατάλληλες προπονητικές οδηγίες στους ασκούμενους.

Καρδιαγγειακή νόσος και σωματική άσκηση

Περίπου 1 στις 3 γυναίκες στις Η.Π.Α. θα πεθάνει από καρδιαγγειακή νόσο - σκοτώνει μια γυναίκα κάθε 80 δευτερόλεπτα (AHA 2018). Οι συνήθεις τύποι καρδιαγγειακής νόσου περιλαμβάνουν στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρτηριακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και συγγενείς καρδιακές παθήσεις. Οι υποκείμενοι μηχανισμοί ποικίλλουν ανάλογα με την ασθένεια. Ωστόσο, η ασθένεια της στεφανιαίας αρτηρίας, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της αρτηριακής νόσου συνδυάζονται με την αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης λιπώδους πλάκας στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών. Με την πάροδο του χρόνου, οι αρτηρίες μπορούν να μπλοκαριστούν εντελώς και μπορεί να εμφανιστούν δύο κύρια γεγονότα: καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γυναίκες μπορούν να καταπολεμήσουν την καρδιαγγειακή νόσο (CVD) μειώνοντας τους παρακάτω ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου, που είναι κοινοί στους άνδρες και στις γυναίκες:

  • υψηλή χοληστερόλη
  • κάπνισμα
  • υψηλή πίεση του αίματος
  • υπέρβαροι
  • στρες
  • κακή διατροφή
  • κατάθλιψη
  • αναιμία
  • χρήση αντισυλληπτικών ορμονών
  • άπνοια
  • υψηλά τριγλυκερίδια
  • παχυσαρκία
  • προ-διαβήτης
  • διαβήτης
  • μεταβολικό σύνδρομο
  • σωματική αδράνεια

Συμπληρωματικοί παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο (Garcia et al., 2016), συμπεριλαμβανομένου των υπερτασικών διαταραχών εγκυμοσύνης, του διαβήτη κύησης, μερικών αυτοάνοσων ασθενειών, θεραπειών καρκίνου του μαστού και μεταβατικής εμμηνόπαυσης.

Οδηγίες σωματικής άσκησης

Αερόβια άσκηση. Για να βελτιώσει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και λειτουργία, το American Heart Association (AHA 2017) συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά την εβδομάδα άσκησης έντονης έντασης (ή συνδυασμός μέτριας και έντονης έντασης άσκησης).

Για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, συνιστώνται 40 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης αερόβιας άσκησης 3-4 φορές την εβδομάδα.

Προπόνηση αντίστασης. Μέτριας έως υψηλής έντασης ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα συνιστώνται για επιπλέον οφέλη στην υγεία.

Προπονητική συμβουλή: Μια εβδομάδα προπόνησης θα μπορούσε να διασπαστεί σε 2-3 τμήματα των 10-15 λεπτών καθημερινά.


Έρευνες σχετικά με την καρδιαγγειακή νόσο και την σωματική άσκηση

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων και των ποσοστών θνησιμότητας των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών έχουν φτάσει σε πλατώ (Garcia et al., 2016). Οι συγγραφείς προσθέτουν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν προληπτική θεραπεία ή καθοδήγηση, όπως θεραπεία μείωσης των λιπιδίων, θεραπευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και χορήγηση ασπιρίνης, σε σχέση με άνδρες που διατρέχουν παρόμοιο κίνδυνο. Και όταν συνταγογραφούνται φάρμακα, η θεραπεία είναι λιγότερο πιθανό να είναι αρκετά αυστηρή για να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Garcia και οι συνεργάτες του, δηλώνουν επίσης ότι οι γυναίκες έχουν κατά 55% λιγότερη πιθανότητα από τους άνδρες να συμμετέχουν σε προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης, λόγω των μοτίβων παραπομπής των γιατρών, της δομής του προγράμματος ή της προτίμησης των ασθενών. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης για την Καρδιαγγειακή Υγεία από τους Soares-Miranda et al. (2015) παρέχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα το περπάτημα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου,αργότερα στη ζωή, ακόμη και σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Σε αυτή τη μελέτη, 4.207 γυναίκες και άντρες των ΗΠΑ (ηλικίας 73 ± 6 ετών) παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η απόσταση με τα πόδια και η ταχύτητα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες δραστηριότητας, δεδομένου ότι το περπάτημα είναι ο συνηθέστερος τύπος σωματικής άσκησης καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που περπατούσαν με ταχύτητα 2 μίλια ανά ώρα, όσοι περπατούσαν στα 3 μίλια / ώρα είχαν 50%, 53% και 50% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακής νόσου αντίστοιχα. Και σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που περπατούσαν 0-5 μπλόκ (οικοδομικά τετράγωνα) την εβδομάδα, όσοι περπατούσαν 49 ή περισσότερα μπλοκ την εβδομάδα είχαν 36%, 54% και 47% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακής νόσου, αντίστοιχα.

Μια ανασκόπηση από τον Cramer et al. (2014) αξιολόγησε τις θετικές επιδράσεις της γιόγκα στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο. Συνολικά 44 κλινικές δοκιμασίες πιστοποιήθηκαν για επανεξέταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο ερέθισμα, η γιόγκα μείωσε τόσο την συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση, την περιφέρεια της μέσης και βελτίωσε τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και τις τιμές ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Όλες αυτές οι θετικές αλλαγές συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Η γιόγκα συνιστάται από τους γιατρούς και τους θεραπευτές ως συμπλήρωμα στην αερόβια προπόνηση και την προπόνηση αντιστάσεων λόγω των ηρεμιστικών αποτελεσμάτων που μπορεί να εμφανίζει.

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *