Νικήστε την κόπωση

Πολλές φορές ο καθημερινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει πολλές ώρες δουλειάς, άγχος και κακό ύπνο ή ελλιπή διατροφή μας επιφέρει αυτό που λέμε κόπωση. Είναι ένα φαινόμενο που το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ενώ ακόμα εμφανίζεται και σε παιδιά σχολικής ηλικίας.


Πως μπορούμε να προστατευτούμε όμως διατροφικά από αυτόν το κίνδυνο;

  • Μην ξεκινάτε ποτέ την μέρα σας χωρίς ένα καλό πρωινό (σαφώς δεν είναι τσιγάρο και καφές). Ένα καλό γεύμα εκείνη την ώρα θα ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας χαρίζοντας σας ενέργεια και αποδοτικότητα. Ένα παράδειγμα είναι 1 μπωλ γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό και 1 τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

  • Μπορείτε να ενυδατώνεστε με φυσικούς ή ανάμικτους χυμούς καθώς χαρίζει το απαραίτητο για το σώμα νερό, βιταμίνες που θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού και ενέργεια. Αποφεύγετε αναψυκτικά καθώς περιέχουν μόνο ζάχαρη και συντηρητικά.
  • Μπορείτε να συνοδεύετε το χυμός σας ή το φρούτο σας με κράκερς ή φρυγανιές ολικής άλεσης συν λίγο τυρί ή γι’αυτούς που διαθέτουν ελάχιστο χρόνο κάποια μπάρα δημητριακών ή 1 χούφτα ανάμικτους ξηρούς καρπούς (ανάλατους).
  • Τις ημέρες που διαθέτετε πολύ χρόνο προτιμήστε την παρασκευή χρονοβόρων γευμάτων όπως κάποιο λαδερό ή όσπριο ώστε να εμπλουτίζετε την διατροφή σας με τα υψηλής θρεπτικής αξίας συστατικά αυτών των τροφίμων.
  • Μην ξεχνάτε να συνδυάζετε κάθε γεύμα σας με μία πηγή υδατάνθρακα όπως ψωμί, ζυμαρικά, πατάτα, ρύζι, ή καλαμπόκι πάντα επιλέγοντας ένα από κάθε είδος ανάλογα με το γεύμα σας και με προσοχή στην ποσότητα αποφεύγοντας τις υπερβολές.
  • Προσπαθήστε να τρώτε με ηρεμία μασώντας καλά το γεύμα σας. Αυτό θα βοηθήσει να απολαύσετε καλύτερα το γεύμα σας αλλά και να γίνει σωστά η διαδικασία της πέψης.
  • Μην αφήνετε τον οργανισμό σας νηστικό πάνω από 3 ώρες καθώς αυτό θα οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, νευρικότητα ή υπνηλία με κίνδυνο λάθη στην δουλειά σας και μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού στο επόμενο γεύμα σας.
  • Προτιμάτε κάποιο ελαφρύ γεύμα πριν κοιμηθείτε όπως σαλάτα με λίγο τυρί και 1 φρούτο, ή 1 τοστ και 1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι ή ½ ποσότητα από το μεσημεριανό σας γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει για έναν πιο ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο.

Πηγή: www.iator.gr

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *