Θωρακική Κύφωση – Λύσεις για τους ασκούμενους

Η υπερβολική θωρακική κύφωση είναι μια δυσανάλογη προς τα εμπρός στρογγυλοποίηση ή καμπυλότητα της μέσης και του πάνω μέρους της πλάτης, επίσης γνωστή ως θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (Kendall, McCreary & Provance 2005). Η θωρακική κύφωση είναι μια εξαιρετικά κοινή μυοσκελετική ανισορροπία που προκαλείται από παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε ορισμένες θέσεις-στάσεις που παίρνει το σώμα, από την άσκηση και / ή τις επιλογές διαφόρων δραστηριοτήτων, από περιβαλλοντικούς παράγοντες, από μυοσκελετική δυσλειτουργία, από τροφικές αλλεργίες και / ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις καθώς και από ψυχολογικό στρες.

Τα συμπτώματα της θωρακικής κύφωσης περιλαμβάνουν μυσκελετικούς  πόνους, αναπνευστικά προβλήματα, περιορισμένη λειτουργικότητα, μειωμένη αθλητική απόδοση, γαστρεντερικές διαταραχές και αυξημένη ψυχολογική πίεση (Rolf 1989;Myers 2001;Hanna 1988;Price 2010). Αυτό το άρθρο σας δείχνει πώς να προσδιορίσετε την θωρακική κύφωση, αναδεικνύοντας ορισμένες από τις κοινές αιτίες της και παρέχει τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προσδιορισμός Υπερβολική θωρακικής κύφωσης

Η υπερβολική θωρακική κύφωση συνδέεται εγγενώς με την λειτουργία των πλευρών επειδή κάθε πλευρά συνδέεται με ένα σπόνδυλο της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η παρακάτω μυοσκελετική αξιολόγηση μπορεί να δείξει εάν εσείς ή οι πελάτες σας εμφανίζεται θωρακική κύφωση.

Αξιολόγηση πλευρών -σπονδυλικής στήλης

Τοποθετήστε το δείκτη του ενός χεριού στο άνω μέρους του στέρνου, είναι η εσοχή μεταξύ των κλειδών σας και του μπροστινού μέρους του λαιμού σας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το δείκτη του άλλου σας χεριού  στον σπόνδυλο που προεξέχει περισσότερο από τη βάση του λαιμού σας. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάι και να εξετάστε τη θέση των δακτύλων σας σε έναν καθρέφτη. Στην ιδανική περίπτωση, τα δάχτυλά σας θα πρέπει να είναι περίπου στο ίδιο ύψος. Αν το δάχτυλο στο μπροστινό μέρος του στήθους σας είναι χαμηλότερο από το δάχτυλο στο πίσω μέρος του λαιμού σας, τότε η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει στρογγυλοποιηθεί προς τα εμπρός και οι πλευρές  σας έχουν πέσει, άρα σημαίνει ότι εμφανίζετε θωρακική κύφωση.

Πιθανές αιτίες της υπερβολικής θωρακικής κύφωσης

Οι πιο κοινές αιτίες της θωρακικής κύφωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • μυοσκελετικές ανωμαλίες
  • περιβαλλοντικούς παραγόντες
  • άσκηση / επιλογή δραστηριότητας
  • ψυχολογική πίεση

Οι μυοσκελετικές ανισορροπίες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μπορεί να προκαλέσουν θωρακική κύφωση. Για παράδειγμα, όταν κοιτάμε σε έναν υπολογιστή μετακινούμε το κεφάλι προς τα εμπρός για να βρούμε την βέλτιστη θέση στην επικέντρωση ενός μικρού αντικειμένου στην οθόνη.Σε αυτή την περίπτωση στρογγυλοποιείται η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός για να βοηθήσει στη στήριξη του κεφαλιού. (Kendall, McCreary & Provance 2005). Αυτό είναι σαν να έχουμε ένα μεγάλο ψάρι στην άκρη ενός εύκαμπτου καλαμιού. Η ράβδος θα λυγίσει προς τα εμπρός για να εξισσοροπήσει το επιπλέον βάρος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η προς τα εμπρός θέση του κεφαλιού μπορεί να οδηγήσει σε θωρακική κύφωση.

Διορθωτικά μέτρα για την θωρακική κύφωση

Αρκετές στρατηγικές μπορεί να ανακουφίσουν από την θωρακική κύφωση:

  • διορθωτικές ασκήσεις
  • διατροφικές αλλαγές
  • ασκήσεις αναπνοής
  • χαλάρωση
  • Life Coaching


Διορθωτική Άσκηση

Οι τεχνικές μυοσκελετικής απελευθέρωσης είναι πολύ αποτελεσματικές για τη μείωση των περιορισμών στην περιτονία και τη βελτίωση της στάσης του σώματος.

Άσκηση 1: Δύο μπάλες του τένις στο στο άνω μέρος της πλάτης

Αυτή η τεχνική αυτομασάζ που προωθεί την επέκταση της θωρακικής μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Ξαπλώστε στο πάτωμα ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα. Τοποθετήστε μια μπάλα του τένις σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης σας στην ίδια ευθεία με το κάτω μέρος των ωμοπλατών σας. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μαξιλάρι για να υποστηρίξει το κεφάλι σας, ώστε να μην αισθάνεστε υπερβολική πίεση από τα μπαλάκια του τένις. Φέρτε τα χέρια στο στήθος σας αγκαλιάζοντας τον εαυτό σας. Βρείτε το ευαίσθητο σημείο και διατηρήστε την πίεση (10-15 δευτερόλεπτα). Στη συνέχεια, μετακινήστε τα μπαλάκια σε ένα άλλο ευαίσθητο σημείο σφίγγοντας τους γλουτούς σας και το σώμα σας προς τα κάτω, ώστε οι μπάλες να κυλήσουν μέχρι το κάτω μέρος της σπονδυλική σας στήλης. Αφιερώστε περίπου 2-3 λεπτά κάθε μέρα σε ολόκληρη την περιοχή.

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *