Βάλτε σε τάξη τη ζωή σας!

Tο άγχος είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη σημερινή κουλτούρα και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Applied Social Psychology, τα επίπεδα άγχους στους ανθρώπους σε όλες σχεδόν τις δημογραφικές ομάδες αυξήθηκαν κατά περίπου 24% από το 1983. Πώς το μυαλό σας αποσυμφορείται από όλα αυτά; Καθώς το στρες μπορεί να είναι αναπόφευκτο, υπάρχουν αρκετές πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να έχετε το κεφάλι σας...ήσυχο!

Ξεκαθαρίστε

Μπορεί να εκπλαγείτε, όταν μάθετε ότι η ακαταστασία στο σπίτι σας μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ευημερία σας. Μια μελέτη που διεξήχθη από καθηγητή διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα αναφέρει ότι όσοι είχαν καθαρά και τακτοποιημένα σπίτια ήταν πιο υγιείς από εκείνους στα σπίτια των οποίων επικρατούσε ακαταστασία. Το 2011 οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Princeton κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ακαταστασία μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να εργαστούν αναποτελεσματικά και να τους αποσπάσει. Παρόλο που όλοι κατά καιρούς νιώθουμε ένοχοι που συσσωρεύουμε περιττά αγαθά, τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν δεν είναι κάτι που αξίζει να νιώθουμε, οπότε ήρθε η ώρα να αναλάβετε τον έλεγχο - απλώς τακτοποιήστε ρεαλιστικά, ένα δωμάτιο ή ένα ντουλάπι κάθε φορά.

Κάντε ένα διάλειμμα από τα Social Media

Είναι εύκολο να ασχολείστε με τη ζωή άλλων ανθρώπων και να αποκτήσετε εμμονή με την “κοινωνική παρουσία” σας, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τελικά ένα “προσωπείο”. Παρουσιάζουν έναν κόσμο που έχουμε δημιουργήσει και που μπορεί να προκαλέσει ανασφάλειες στους ανθρώπους. Είναι ένα εργαλείο που ενέχει κινδύνους, αφού μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται αδιάφοροι και ανεπιτυχείς, το Royal Society of Public Health έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συνδέονται με αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης. Είτε «κατασκοπεύετε» τις ζωές των άλλων, είτε κάνετε συχνά post και έχετε έντονη “social life”, προσπαθήστε να κάνετε ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες και παρακολουθήστε τον εαυτό σας - ίσως να εκπλαγείτε ευχάριστα.

Κάντε όσα αξίζουν

Πόσο συχνά παίρνετε τον χρόνο σας για να σκεφτείτε τις προτεραιότητές σας; Έχετε καιρό να δείτε τους φίλους σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που τηλεφωνήσατε στη μητέρα σας χωρίς χρονοδιάγραμμα; Αφιερώνετε τα σαββατοκύριακά σας στις δουλειές σας ή περνάτε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας δημιουργώντας αναμνήσεις; Η ζωή είναι πολύ μικρή, μερικές φορές είναι καλή ιδέα να σταματήσετε και να επαναξιολογήσετε σε τι θα θέλατε να αφιερώσετε τον χρόνο σας. Πέρα από τις εργασιακές σας υποχρεώσεις, αφήστε για λίγο εκτός καθετί που σας αποσπάει και αφιερώστε χρόνο σε ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία για εσάς, στους φίλους και την οικογένειά σας.

Απολαύστε τα μικρά πράγματα

Είναι τόσο εύκολο να περνάμε γρήγορα αυτά τα μικρά πράγματα που φέρνουν χαρά στη ζωή μας, ή ακόμα ευκολότερο να τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά αυτά τα μικρά πράγματα θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα μας και θα γίνουμε θετικοί αγκαλιάζοντας κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται. Είτε πρόκειται για ένα φλυτζάνι κακάο, για ένα γεύμα που ετοιμάσαμε με αγάπη, για μια ηλιόλουστη μέρα ή για ένα χαλαρό πρωινό, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για αυτές τις μικρές στιγμές θα μας βοηθήσει να νιώσουμε ακόμα καλύτερα, ενώ θα διώξει το στρες μακριά.

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *