10€

Φραγκομονάστηρο – Βοτανικό Μονοπάτι – Πύργος Ανθούσας

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017
10 : 30
Περίπου 4 ώρες
Δυσκολία:1
Δηλώστε συμμετοχή

Η πρώτη πεζοπορία της ομάδας μας για την σεζόν 2017 - 2018 είναι γεγονός. Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην υπέροχη διαδρομή μας στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην διαδρομή Φραγκομονάστηρο (Λόφος Ταξιαρχών)Βοτανικό ΜονοπάτιΠύργος Ανθούσας με επιστροφή την Κυριακή 1 Οκτωβρίου και ώρα 10:30, με αρχηγό τον ορειβάτη και μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηλιούπολης, Γιώργο Βουρλιά.

 

Φραγκομονάστηρο - Λόφος Ταξιαρχών

Μόλις 370 μέτρα νοτιοδυτικά της Ιεράς Μονής Καισαριανής, σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα στον Σαρωνικό βρίσκεται ένα σύμπλεγμα χριστιανικών ερειπωμένων ναών. Το συγκρότημα του «Λόφου των Ταξιαρχών», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, προσεγγίζεται πολύ εύκολα μέσω ειδικά διαμορφωμένου μονοπατιού, που έχει ως αφετηρία τη Μονή Καισαριανής.

Από το σύμπλεγμα αυτό των 4 χτισθέντων σε διαφορετικούς περιόδους ναών του Λόφου των Ταξιαρχών, μόνο το μικρό μονόχωρο παρεκκλήσι του Αγίου Μάρκου διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Δύσκολη η ακριβής χρονολόγηση τους με τους ειδικούς να ανάγουν την ανέγερση της βασιλικής, του σταυροειδούς εγγεγραμμένου και του παρεκκλησίου, στην Βυζαντινή περίοδο, ενώ του κοιμητηριακού Ναού των Ταξιαρχών έως τον 17-18ο αιώνα μ.Χ..

Το συγκρότημα δεν είναι φυλασσόμενο και ως εκ τούτου είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

φρακγκομονάστηρο

 

Βοτανικό Μονοπάτι

Το "βοτανικό μονοπάτι" είναι ένα μικρό, σχεδόν παιδικό μονοπάτι, που ενώνει τον ελαιώνα που βρίσκεται κοντά στην (παλιά) Μονή Καισαριανής, και την Καλοπούλα (όπου βρίσκεται το μικρό καφενεδάκι του δήμου). Λέω παιδικό, γιατί αφενός το έχουν σηματοδοτήσει παιδιά, αφετέρου είναι βατό και εύκολο για όλες τις ηλικίες.

Έχει ωραία και εντυπωσιακά σημεία, όπως το εκκλησάκι της Ανάληψης, ένα κυλινδρικό πέτρινο κτίσμα, ανοιχτό στη μία πλευρά, όπου πολλοί έχουν κρεμάσει αγαπημένες ή περισσευούμενες εικόνες, με τον πλάτανο και τη στέρνα απέξω.

Το χαρακτηριστικό αυτού του μονοπατιού δεν είναι οτι έχει πολλά βότανα, αλλά οτι τα περισσότερα πολυετή φυτά (θάμνοι και δέντρα) έχουν δίπλα τους μικρές χειροποίητες ταμπελίτσες που λένε το όνομά τους. Σε κάνει να μη νιώθεις οτι περπατάς ανάμεσα σε αγνώστους!


Πύργος Ανθούσας

Ο Πύργος της Ανθούσας έχει τετράγωνη κάτοψη και είναι γνωστός με το τούρκικο όνομα «Κούλα». Βρίσκεται στην πλαγιά του

anthussa2

Υμηττού κοντά στη μονή Αστερίου στην Ανθούσα Αττικής (Δήμος Ζωγράφου).

Η ιστορία του πύργου δεν είναι γνωστή. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε κτίστηκε. Σίγουρα δεν είναι Βυζαντινός και μάλλον δεν είναι φράγκικος. Η τεχνοτροπία του παραπέμπει στην Οθωμανική περίοδο. Αυτή η εκδοχή ενισχύεται και από το όνομα «Κούλα».

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ένας από τους πολυάριθμους τούρκικους κουλέδες που έχτισαν οι Τούρκοι μέχρι τον 18ο αιώνα σε όλη την Ελλάδα είτε για να επιβλέπουν τα τσιφλίκια τους είτε για κατοικίες αγάδων είτε για να εξυπηρετήσουν στρατιωτικούς σκοπούς. Ο πύργος αναφέρεται ερειπωμένος ήδη από το 1722.

 

🏃 Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν ενεργειακά ροφήματα FAB στο τέλος της διαδρομής, ενώ 2 τυχεροί μετά από κλήρωση θα κερδίσουν 3 συνεδρίες προσωπικής γυμναστικής στο σπίτι!!!

***Το σημείο συνάντησης θα οριστεί εν καιρώ