19€

Δρυοδάσος της Φολόης

Ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας, το δάσος Φολόης, εκτιμάται από αρχαιοτάτων χρόνων. Στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας σε υψόμετρο 600 μέτρων και έκταση 218.000 στρέμματα, αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά.

5/11/17
Φολόη
Κλείσε θέση
Θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε πως η ομάδα μας διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή - πεζοπορία στο επιβλητικό δρυόδασος της Φολόης στις 05 Νοεμβρίου 2017.

 

Περιγραφή εκδρομής
 
Αναχώρηση για χωριό Κούμανι Ηλείας. Ξενάγηση στο περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης. Πεζοπορία 30 λεπτών μέσα από το Δάσος της Φολόης από παλιό μονοπάτι μέσα από λιβάδια με φτέρες και μικτή βλάστηση.Η πορεία είναι ελαφρώς καθοδική, συναντά το ποτάμι του Ηλειακού Λάδωνα (ή Σελλήντα ποταμού) κινούμαστε παράπλευρα στο ποτάμι δίπλα στην κοίτη του.
 
Ο Σελλήεντας αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς ακόμα και από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Το φαράγγι του Σελλήεντα ποταμού είναι κυριολεκτικά ένα εργαστήριο γεωλογικής αρχιτεκτονικής. Οι σχηματισμοί αυτοί δημιουργήθηκαν λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων από το νερό και τον αέρα.
 

Στην συνεχεία το μονοπάτι εισέρχεται μέσα στο φαράγγι των Κενταύρων. Εντυπωσιακό φαράγγι με πλάτος που δεν ξεπερνά τα 2-3 μέτρα και ύψος 10-15 μέτρων σε μήκος περίπου 1 χλμ. Κατάφυτο τοπίο και ο ουρανός να σε κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα. Ο ήλιος δεν το διαπερνά καθώς έχει ψηλά τοιχώματα και αποτελεί μια ιδανική δροσερή καλοκαιρινή διαδρομή. Η κλίση του εδάφους είναι πολύ ήπια και δεν κουράζει καθόλου.Έξοδος από το φαράγγι προς το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης.

 
Εξοπλισμός:
 • Κατάλληλο ορειβατικό μποτάκι που προστατεύει το πόδι (αστράγαλο) - trekking
 • Σακίδιο πλάτης
 • Παγούρι χωρητικότητας 1-1,5 λίτρου
 • Παντελόνι βαμβακερό, ελαφρύ, κοντό ή μακρύ
 • Σνακ (φρούτα,ξηροί καρποί,μπάρες)
 • Γυαλιά ηλίου και αντηλιακή κρέμα
 • Καπέλο για τον ήλιο
 • Κάλτσες βαμβακερές
 • Αντιανεμικό μπουφάν για τον αέρα
 • Αδιάβροχο που να προστατεύει και το σακίδιο (καγκούλ)
 
Βαθμός Δυσκολίας

Α

Ώρες Πορείας

4,5

Τύπος διαδρομής

Διάσχιση φαραγγιού (Ποταμοδιάσχιση, ύψος νερού 35 πόντοι)

Αρχηγός Πορείας

Νίκος Σιάκουλης

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

6947332046 - 6976005150

Κόστος Εκδρομής

19€ για ενήλικες και 10€ για παιδιά έως 15 ετών.

Αναχώρηση

07.30 Public – Σύνταγμα – Αθήνα

Δάσος της Φολόης
 
Το δάσος της Φολόης, το μοναδικό αυτοφυές δρυόδασος των Βαλκανίων, πυκνό και επιβλητικό αναγκαστικά σε έλκει προς το μέρος του. Ο δρόμος οδηγεί κατευθείαν μέσα στο δάσος που αποτελούν κυρίως ευθύκορμες βελανιδιές.Τα πανέμορφα και πανύψηλα δέντρα στη μυθολογία συνδέθηκαν με τις νύμφες δρυάδες. Τα πλατιά τους φύλλα και το ύψος τους δεν αφήνουν πολύ φως να περάσει και έτσι δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν νέες βελανιδιές ούτε άλλα δέντρα, εκτός από φτέρες και ασφόδελους το καλοκαίρι.
 
Η τεράστια ομπρέλα που δημιουργείται από τα πυκνά φυλλώματα των δέντρων συγκρατεί την απαραίτητη υγρασία για την επιβίωση του δάσους κατά τους θερινούς μήνες. Η απουσία φωτός γεννά μία μοναδικά μυστικιστική ατμόσφαιρα που σε κάνει να θέλεις να παρατηρήσεις και να αφουγκραστείς το δάσος των Κενταύρων. Όπως όλες οι περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, έχει γεννήσει πάμπολλους μύθους, που συνήθως η αλληγορία τους κρύβει το μόχθο του ανθρώπου να δαμάσει την άγρια φύση και να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη.
 
Εδώ κατοικούσαν οι Κένταυροι και, καθώς λέει ο μύθος, το δάσος πήρε το όνομά του από τον Κένταυρο Φόλο. Ο Ηρακλής επισκέφτηκε το φίλο του Φόλο για να πάρει πληροφορίες για τον Ερυμάνθιο κάπρο, που έπρεπε να πιάσει και να φέρει ζωντανό στο Άργος, στον Ευρυσθέα. Ο αγριόχοιρος κατέστρεφε τις καλλιέργειες της περιοχής και συχνά έφτανε στο δάσος προς αναζήτηση τροφής και νερού. Η φιλοξενία που προσέφερε ο Φόλος στον Ηρακλή ήταν πλουσιοπάροχη, με κρέας από κυνήγι και εκλεκτό κρασί του θεού Διόνυσου. Η θεία μυρωδιά του κρασιού ξεσήκωσε τους κακεντρεχείς Κενταύρους της γύρω περιοχής και επιτέθηκαν στην παρέα του Φόλου και του Ηρακλή με κορμούς δέντρων και βράχια. Ο Ηρακλής ανταπάντησε με τα δηλητηριασμένα βέλη του και κατάφερε να εξοντώσει τους Κενταύρους . Όσους γλίτωσαν τους κυνήγησε μέχρι το ακρωτήριο Μαλέα. Επιστρέφοντας, βρήκε τον αγαπημένο του φίλο θανάσιμα πληγωμένο από ένα βέλος του. Με μεγάλη του λύπη έθαψε το φίλο του και έδωσε στην περιοχή το όνομά του. Τελικά ο Ηρακλής έστησε ενέδρα στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Ερύμανθου και έπιασε τον κάπρο με ένα δίχτυ στο φαράγγι της Φολόης, κοντά στο γεφύρι του Μπερή.
 
 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

 • Στις εκδρομές γίνεται κράτηση θέσης μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταβάλει το 40% του κόστους της εκδρομής ως προκαταβολή με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό  0026.0033.22.0201428508 / iban:GR7602600330000220201428508 της Eurobank και έχουν ειδοποιηθεί για την καταβολή του ποσού oι υπεύθυνοι τηλεφωνικώς στο 6947332046 ή 6976005150. Σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση είναι άκυρη.
 • Οι προκαταβολές, σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, δεν επιστρέφονται ούτε συμψηφίζονται με άλλη υποχρέωση του καταβάλλοντος.
 • Ακύρωση θέσης σε μονοήμερες εκδρομές γίνεται δεκτή μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή 2 μέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδρομής. Διαφορετικά το κόστος της εκδρομής θα καταβάλλεται.
 • Όνομ/μο Λογαριασμού: ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΣ(σε περίπτωση κατάθεσης ή μεταφοράς από άλλη τράπεζα, το κόστος εμβάσματος 4€ επιβαρύνει τον καταθέτη, και το υπολογίζετε εξτρα στην κατάθεση)
 • ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΠΩΝΥΜΟ & ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ (π.χ. "Παπαδόπουλος Φολόη"), προς αποφυγήν λάθους!
 • ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 10€ το άτομο, και εξόφληση στο πούλμαν.