20€

Εκδρομή στους καταρράκτες Νεμούτας

Το μονοπάτι είναι πολύ ομαλό, πλατύ και κατηφορικό. Το μονοπάτι εξέρχεται της κοίτης του φαραγγιού και συνεχίζει παράπλευρα του φαραγγιού λόγω των υψομετρικών διαφορών που σχηματίζουν οι καταρράκτες.

Νεμούτα,Ηλεία
2/6/18

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην ημερήσια μας εκδρομή που θα πραγματοποιήσουμε το Σάββατο 2 Ιουνίου σε ένα καταπληκτικό προορισμό, τους καταρράκτες Νεμούτας, στην Ηλεία

Το φαράγγι του Αμπουλά πηρέ το όνομα του από τη λέξη αμπολή που σημαίνει:

1. τεχνητό αυλάκι για τη διοχέτευση του νερού σε απομακρυσμένα σημεία,
2. το φράγμα που σχηματίζεται σε ένα σημείο της κοίτης του ρεύματος προς συγκέντρωση του ύδατος και της ανύψωσης της στάθμης του, ώστε να είναι δυνατό να διοχετευθεί και σε ψηλότερα σημεία.

Αμβολάς ἀμβολὰς (ύψωμα γης σχηματισμένο από τα χώματα σκάμματος, αμπολή).

Την περιοδο της τουρκοκρατίας γίνονταν ένα μεγάλο αρδρευτικό έργο για την ύδρευση των κτημάτων της περιοχης. Στο φαρράγγι Αμπουλά, όπου βρίσκονται οι 16 πανέμορφοι καταρράκτες της ρεματιάς του Αμπούλα 15 ως 50 μέτρων ύψους.

Οι πανέμορφοι αυτοί καταρράκτες βρίσκονται στην Νεμούτα, σε υψόμετρο 420 μέτρων, 3 χιλιόμετρα από το κέντρο του χωρού.
Ο περιηγητής έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την άγρια ομορφιά της φύσης σε μια διαδρομή γεμάτη ιτιές, βελανιδιές,πεύκα και πλατάνια, να συναντήσει στο διάβα του πλήθος πουλιών, εντόμων και άγριων ζώων αλλά και ερείπια κτηρίων που λειτούργησαν την περίοδο της τουρκοκρατίας ως νερόμυλοι και μπαρουτόμυλοι.

Αίτηση συμμετοχής

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι η εξής:

Αφετηρία του μονοπατιού είναι το γήπεδο του χωριού, ένα χιλιόμετρο πριν την κεντρική πλατεία του χωριού. Διασχίζουμε στην αρχή αγροτικό δρόμο, απόστασης 200 μέτρων, με κατεύθυνση το ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος. Εισερχόμαστε στο μονοπάτι. Στα πρώτα 50 μετρά συναντάμε την βυζαντινή κρήνη της Χελωνόβρυσης, συνεχίζουμε την πεζοπορία για 1,5 χιλιόμετρο μέχρι την Παλιοβρύση (Οθωμανική Κρήνη με ιστορική διάσταση, αφού εκεί πάθανε ο Γεώργιος Πλαμπουτάς μετά την μάχη στο Πούσι το 1821). Ακολουθούμε για 500 μετρά αγροτικό δρόμο φτάνοντας στο ξωκκλήσι του Αγίου Νικόλαου (ιστορικό ξωκκλήσι, εδώ ενταφιάστηκε ο Γεώργιος Πλαμπουτας). Εισερχόμαστε στο μονοπάτι, συνεχίζοντας την πεζοπορία φτάνουμε στο ξωκκλήσι του Άγιου Σπυριδώνα στα 200 μετρά από κει το μονοπάτι δυσκολεύει διότι εισερχόμαστε μέσα στην κοίτη του Άμπουλα, η πεζοπορία γίνεται μέσα σε νερό για 1.3 χιλιόμετρα. Ολοκληρώνουμε την πεζοπορία εξερχόμενοι από φαράγγι συναντούμε την σπηλιά του ΄΄χαλκιά΄΄ και το ξωκκλήσι του Αγίου Δημήτριου που είναι ο τερματισμός της διαδρομής, σημείο διασταύρωσης με το μονοπάτι Μ3.

Το μονοπάτι είναι πολύ ομαλό, πλατύ και κατηφορικό. Το μονοπάτι εξέρχεται της κοίτης του φαραγγιού και συνεχίζει παράπλευρα του φαραγγιού λόγω των υψομετρικών διαφορών που σχηματίζουν οι καταρράκτες. Στον τερματισμό του φαραγγιού είναι ο ποταμός Ερύμανθος εκεί το μονοπάτι διασταυρώνεται με το Μ3 μονοπάτι.

Πρόκειται για παραδοσιακά μονοπάτια υπαίθρου για μονοπάτια που βασίζονται σε διαμορφωμένες από φυσικά στοιχεία και ζώα διαδρομές, τα οποία πρέπει προσεκτικά να διαμορφωθούν και αναβαθμιστούν.

***ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ***

• Άνετο παντελόνι ή σορτσάκι,το οποίο να στεγνώνει εύκολα σε περίπτωση που βραχεί
•Δεύτερες κάλτσες,μπλούζα,παντελόνι,παπούτσια
•Νερό 1,5-2L
•κάτι ελαφρύ για φαγητό (όχι κεφταδάκια κτλ) ένα απλό σάντουιτς ή και κάποιο φρούτο ξηρούς καρπούς, σταφίδες σοκολάτα
• γυαλιά ηλίου
• αντηλιακό
• χαρτί
• φαρμακείο
• σακούλες

** ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 20€ για ενήλικες και 10€ για παιδιά έως 15 ετών.

**ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 07.00 Public – Σύνταγμα – Αθήνα (δυνατότητα στάσης και στη λεωφόρο Καβάλας)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

** ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ (το αργότερο έως Τετάρτη 30/05!) :0026.0033.22.0201428508 (ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK).

- Για online πληρωμές ή καταθέσεις από άλλες τράπεζες:IBAN: GR7602600330000220201428508

-Όνομ/μο Λογαριασμού: ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΣ (σε περίπτωση κατάθεσης ή μεταφοράς από άλλη τράπεζα, το κόστος εμβάσματος 4€ επιβαρύνει τον καταθέτη, και το υπολογίζετε έξτρα στην κατάθεση)

*ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΠΩΝΥΜΟ & ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ (π.χ. "Παπαδόπουλος Νεμούτα"), προς αποφυγήν λάθους!

*ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 10€ το άτομο, και εξόφληση στο πούλμαν.