25€

Δρυοδάσος Μουγγοστού

Θα πεζοπορήσουμε στην ελιξίρια αύρα ενός αυθεντικού οικοσυστήματος από βελανιδιές, σε μια πανέμορφη διαδρομή, πατώντας στο παχύ στρώμα των πεσμένων φύλλων, που χρυσίζουν με τις ακτίνες του ήλιου.

15 Νοεμβρίου 2020
07.00 πμ
Κλείστε θέση

Σας προσκαλούμε στην εξόρμηση μας, τη Κυριακή, στις 15/11/2020 σ' ένα μνημείο της φύσης, ένα από τα δεκαεννέα αισθητικά δάση της χώρας μας, το “χρυσό” δρυοδάσος του Μουγγοστού!

Θα πεζοπορήσουμε στην ελιξίρια αύρα ενός αυθεντικού οικοσυστήματος από βελανιδιές, σε μια πανέμορφη διαδρομή, πατώντας στο παχύ στρώμα των πεσμένων φύλλων, που χρυσίζουν με τις ακτίνες του ήλιου.

Θα θαυμάσουμε την καταπληκτική θέα του κάμπου με τους αμπελώνες, μέχρι τις πλαγιές της Ζήρειας και τα παράλια του Κορινθιακού.

Θα χαϊδέψουμε τους κορμούς των δέντρων, αναζητώντας τις ξεχασμένες μορφές των Δρυάδων νυμφών, μεταμορφωμένες σε δέντρα ή κρυμμένες, κουρνιασμένες στις ρίζες τους, για να μας καλωσορίσουν στον μυστικό τους κόσμο!

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΑΣ

Θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας από τη βρύση στην διασταύρωση της Χούνης. Ύστερα από περπάτημα 10 λεπτών σε χωματόδρομο, θα μπούμε στο μονοπάτι. Θα ανηφορίσουμε ελαφρώς στο ρέμα και μετά από λίγο αρχίζει το δρυόδασος.

Θα συνεχίσουμε σε πιο χαμηλή βλάστηση πεζοπορώντας παράλληλα με την χαράδρα της Χούνης. Θα συναντήσουμε το πρώτο τριγωνομετρικό κολωνάκι στα 953μ.με υπέροχη θέα προς το Μάρκασι, τα χωριά του Ξυλοκάστρου έως και την οροσειρά της Ζήρειας.

Συνεχίζουμε την πορεία μας προς το δεύτερο κολωνάκι στα 943 μ., κάνοντας μία μικρή παράκαμψη (προαιρετικά) για να δούμε το ιδιαίτερο ανάγλυφο κάθετων βράχων και μικρών σπηλαίων που έχουν σχηματισθεί. Φτάνοντας στο κολωνάκι θα έχουμε θέα προς την Παναγία την Καρφιώτισσα, την Τσούκα Ζεμενού και τον Κορινθιακό Κόλπο. Επιστροφή κυκλικά στο σημείο εκκίνησης.

-Μετάβαση στο Κιάτο για φαγητό και επιστροφή στην Αθήνα!

-Εκτιμώμενη ώρα επιστροφής στον Άγιο Αντώνιο 20:00 με 21:00 !

*** Η εξόρμηση αυτή είναι κατάλληλη για αρχάριους πεζοπόρους, και παιδιά ηλικίας άνω των 12, με καλή φυσική κατάσταση***

ΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

-Πρώτη στάση: Στις 07:00, έξω από το σταθμό του μετρό Αγίου Αντωνίου, και συγκεκριμένα έξω από την είσοδό της εκκλησίας,
-Στις 07:10, αναχώρηση με πούλμαν!

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:
https://goo.gl/maps/3rqa6LLgH6hhqvce8

-Δεύτερη στάση: Στις 07:20 παραλαβή συμμετεχόντων από το παλατάκι, έξω απο το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος!

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:
https://goo.gl/maps/j3dgut99G6PLbMEN6

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κατά την μετάβαση από την Αθήνα έως το σημείο εκκίνησης αλλά και κατά την επιστροφή η χρήση μάσκας στο λεωφορείο κρίνεται απαραίτητη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

-Εκτιμώμενος χρόνος πορείας μαζί με τις στάσεις: 5-5:30 ώρες .
-Τύπος διαδρομής-Απόσταση : κυκλική, 10-11 χιλιόμετρα.
-Υψομετρική διαφορά: +/-280μ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

-Πεζοπορικό - Ορειβατικό παπούτσι, κατά προτίμηση ημίμποτο ή μποτάκι ή αθλητικό παπούτσι
-Σακίδιο πλάτης
- Δεύτερο ζευγάρι κάλτσες
- Δεύτερο tshirt
- Δεύτερο ζευγάρι παππούτσια
-Μπατόν (προαιρετικό)
-Φακό κεφαλής ή Χειρός (προαιρετικό)
-Αντιανεμικό-Αδιάβροχα-Φλίς-Γάντια-Σκούφο
-Ατομικό φαρμακείο
-Νερό, τουλάχιστον 1 λίτρο
-Τρόφιμα (σνακ, φρούτα, ξηρούς καρπούς, κλπ)

Σχετικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης ενάντια στον ιό COVID-19:

Κρατάμε απόσταση ασφαλείας, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μαζί τους και να χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν, αντισηπτικό και μάσκα. Επίσης κατά την διάρκεια της μετάβασης από και προς Αθήνα κρίνεται απαραίτητη η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Στην εξόρμηση μας θα υπάρχει έμπειρος ορειβάτης, Σύνοδος Βουνού, με δίπλωμα αρχηγών αναβάσεων της ΕΟΟΑ.
Πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, καθώς και ομαδικό φαρμακείο.

Γενικοί όροι & προϋποθέσεις

  • H συμμετοχή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, περικλείει πιθανούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων.
  • Η συμμετοχή οποιουδήποτε στις δραστηριότητες της Fitstudio-Personal Training ,σημαίνει ταυτόχρονα και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής του σε αυτές.
  • Ο/η συμμετέχων/ουσα γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα του εγχειρήματος στο οποίο συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του/της στη δραστηριότητα αυτή αποδεχόμενος/η τους κινδύνους πουενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του/της, και φέρει την ευθύνη για την σωματική του ακεραιότητα. όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης. Παραιτείται από κάθε απαίτησή του/της τόσο ο ίδιος/α ,όσο και οι κληρονόμοι,κατά του διοργανωτή όσο και κατά των συντονιστών της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει. Οι ενήλικοι παίρνουν μέρος με δική τους ευθύνη και οι ανήλικοι με συνοδεία του κηδεμόνα τους.
  • Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν Άριστη σωματική & ψυχική ΥΓΕΙΑ.
  • Συμμετέχετε αποκλειστικά και μόνο με δική σας ευθύνη, έχετε την απαιτούμενη φυσική κατάσταση, δεν έχετε κανένα πρόβλημα υγείας και είστε σίγουροι ότι είναι. μέσα στις δυνατότητες σας. Γνωρίζετε ότι οι δραστηριότητες στη φύση, σε ορεινό περιβάλλον συνεπάγονται σε έκθεση κινδύνου, ενώ τόσο η νοσηλευτική όσο και η ιατρική φροντίδα σε αυτούς τους χώρους, είναι πολύ δυσπρόσιτη.
  • Αν έχετε κάποιο τραυματισμό, χρόνια ασθένεια ή κάποια αλλεργία σε κάτι, υποχρεούστε να το αναφέρετε στον υπεύθυνο της εξόρμησης.
  • Ο Υπεύθυνος συντονισμού-αρχηγός της δράσης, έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει το πρόγραμμα της εκδήλωσης/εξόρμησης/δραστηριότητας που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ), ή μη επαρκή αριθμό συμμετοχών για την εξόρμηση. Δικαιούται να αποκλείσει άτομο ή άτομα που κατά την κρίση του δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας (φυσική κατάσταση, ελλιπή ή ακατάλληλα εφόδια-εξοπλισμό ή γνώσεις, ανυπακοή, ανάρμοστη συμπεριφορά, κλπ.)
  • Οι αναγραφόμενες ώρες πορείας υπολογίζονται με αργό ρυθμό βαδίσματος και κατά προσέγγιση. Εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες ,τη φυσική κατάσταση της ομάδας, και την ομοιογένεια.
  • Οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρνουν τον "ελάχιστο απαραίτητο εξοπλισμό" και να λαμβάνουν υπόψη τους ότι στο βουνό υπάρχει η πιθανότητα αντίξοων καιρικών συνθηκών.
  • Όσοι συμμετέχουν στις εκδρομές αποδέχονται το γεγονός ότι φωτογραφίες ή βίντεο θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες

Το δρυόδασος του Μογγοστού είναι ένα μνημείο της φύσης , καταχωρημένο στα «Αισθητικά Δάση» του δικτύου NATURA.
Η συνολική του έκταση είναι 7.185 στρέμματα και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Σούλι, Μεγάλος Βάλτος και Θροφαρί.

Είναι ένα φυσικό πρεμνοφυές δρυόδασος, δηλαδή ένα δάσος με βελανιδιές που φύτρωσε μόνο του, ακολουθώντας τη φυσική εξέλιξη. Τα κυριότερα δέντρα που θα συναντήσουμε είναι η πλατύφυλλος βελανιδιά (δρυς), η χαλέπιος πεύκη, η μαύρη πεύκη σε μεμονωμένα άτομα, η κεφαλληνιακή ελάτη, το πουρνάρι, το φυλίκι, ο κέδρος, το ρείκι, η κουτσουπιά και οι χαρακτηριστικές κουμαριές και οι γλυστροκουμαριές