19€

Δάσος Στενής (Δίρφυς) – 26/11/17

Το δάσος της Στενής ανήκει στα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με χαρακτηριστικά το περιβαλλοντικό του ενδιαφέρον, τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία, την ψυχή και το πνεύμα, τη φυσική ομορφιά του, τη δυνατότητα που δίνει στον επισκέπτη να ξεκουραστεί και να γίνει ένα με τη φύση.
26/11/2017
Δίρφυ - Εύβοια
Κάνε κράτηση ΕΔΩ

Στο δήμο Διρφύων, στο κέντρο ακριβώς του νησιού, βρίσκεται το αισθητικό δάσος Στενής, έκτασης 500 εκταρίων, το οποίο έχει ενταχθεί πλέον στο οικολογικό δίκτυο Natura που προστατεύει δάση με είδη προς εξαφάνιση. Το δάσος αυτό έχει ρυάκια, φαράγγια, πολυάριθμα είδη δέντρων, φυτών αλλά και ζώων. Είναι ένας επίγειος παράδεισος στον οποίο αξίζει να περιηγηθείτε. Το δάσος της Στενής ανήκει στα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με χαρακτηριστικά το περιβαλλοντικό του ενδιαφέρον, τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία, την ψυχή και το πνεύμα, τη φυσική ομορφιά του, τη δυνατότητα που δίνει στον επισκέπτη να ξεκουραστεί και να γίνει ένα με τη φύση. Το δάσος έχει πολλές καστανιές, δρύες, πλατάνια, έλατα αλλά και πολλά αγριολούλουδα (παιώνια, πρίμουλα) καθώς και πολύ σπάνια είδη πτηνών όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης. Το δάσος είναι ιδανικό για οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και για όλες τις ηλικίες που τους αρέσει η γαλήνη, η αναζωογόνηση και η περιπλάνηση σε φυσικές ομορφιές.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ: Σ2 ΣΤΕΝΗ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Πρόκειται για τη διαδρομή που διασχίζει το αισθητικό δάσος της Στενής. Αρχίζουμε την διαδρομή μας από το γήπεδο της Στενής. Περπατάμε για 200 περίπου μέτρα στην άσφαλτο και μπαίνουμε δεξιά σε μονοπάτι (υπάρχει ταμπέλα του ΕΟΣ Χαλκίδας). Μετά από 50 μέτρα συναντάμε το σημείο όπου διασταυρώνονται τα δύο μονοπάτια Σ2 και Σ3. Ακολουθούμε την αριστερή πορεία, περνάμε ένα ρυάκι (που έχει πάντα νερό) και σε λίγο φθάνουμε σε ένα χαρακτηριστικό στενό πέρασμα. Δεξιά του μια εντυπωσιακή αιωνόβια καστανιά, πραγματικό μνημείο της φύσης.

Η πορεία συνεχίζεται πάνω στο παλιό μονοπάτι Στενής – Στροπώνων, ενισχυμένο με ξερολιθιά που προσφέρει όμορφη θέα προς το μικτό δάσος της Στενής, το οποίο αποτελείται κυρίως από καστανιές και έλατα, με αρκετά πεύκα (στα χαμηλότερα υψόμετρα) και πλατάνια στις ρεματιές. Η διαδρομή συνεχίζει μέσα στο καστανόδασος (η σήμανση είναι καλή), τέμνει δύο δασικούς δρόμους και μετά περίπου 1,5 ώρα πορεία φθάνει στην ασφαλτοστρωμένη κεντρική οδό Στενής- Στροπώνων. Την διασχίζουμε, συνεχίζουμε στο μονοπάτι και σε λίγο φθάνουμε στη « Ράχη Συκά» ή «Μεσοράχη» όπου συναντάμε χωματόδρομο. Δεξιά ο δρόμος βγάζει στον κεντρικό δρόμο Στενής-Στροπώνων,στο μονοπάτι Σ3 και το ξηροβούνι, ενώ αριστερά στο Καταφύγιο, που απέχει λιγότερο από 20 λεπτά, (διαδρομή «Φιλοκλής Δράκος»). Στο ξεκίνημα της πορείας προς το καταφύγιο απολαμβάνουμε πανοραμική θέα, δυτικά προς την ρεματιά της Στενής και τον Βόρειο Ευβοϊκό και ανατολικά προς το Αιγαίο και την Σκύρο.

Εξοπλισμός:

  • Κατάλληλο ορειβατικό μποτάκι που προστατεύει το πόδι (αστράγαλο) - trekking
  • Σακίδιο πλάτης
  • Παγούρι χωρητικότητας 1-1,5 λίτρου
  • Παντελόνι βαμβακερό, ελαφρύ, κοντό ή μακρύ
  • Σνακ (φρούτα,ξηροί καρποί,μπάρες)
  • Γυαλιά ηλίου και αντηλιακή κρέμα
  • Καπέλο για τον ήλιο
  • Κάλτσες βαμβακερές
  • Αντιανεμικό μπουφάν για τον αέρα
  • Αδιάβροχο που να προστατεύει και το σακίδιο (καγκούλ)
Βαθμός Δυσκολίας Α
Ώρες Πορείας 2,5
Τύπος διαδρομής Μονοπάτι Σ2 Στενή-Καταφύγιο
Αρχηγός Πορείας Γιώργος Βουρλιάς
Τηλέφωνα Επικοινωνίας 6947332046 - 6976005150
Κόστος Εκδρομής 19€ για ενήλικες και 10€ για παιδιά έως 15 ετών.
Αναχώρηση 08.00 Public – Σύνταγμα – Αθήνα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ (το αργότερο έως Τετάρτη 15/11!) :
0026.0033.22.0201428508 (ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK).

Για online πληρωμές ή καταθέσεις από άλλες τράπεζες:
IBAN: GR7602600330000220201428508

Όνομ/μο Λογαριασμού: ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΣ
(σε περίπτωση κατάθεσης ή μεταφοράς από άλλη τράπεζα, το κόστος εμβάσματος 4€ επιβαρύνει τον καταθέτη, και το υπολογίζετε εξτρα στην κατάθεση)

*ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΠΩΝΥΜΟ & ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ (π.χ. "Παπαδόπουλος Στενή"), προς αποφυγήν λάθους!

*ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 10€ το άτομο, και εξόφληση στο πούλμαν.