9 συχνά λάθη στην γυμναστική

Αρκετοί άνθρωποι που ασκούνται στα γυμναστήρια δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αποτελεσματικά και ακίνδυνα. Ενώ υπάρχουν πολλά λάθη κατά την διάρκεια της άσκησης, η παρακάτω λίστα παρέχει τα πιο συνηθισμένα που κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της άσκησης στα γυμναστήρια σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Συμβούλιο της Άσκησης (ACE).

  1. Η σωστή προσέγγιση. Ακόμα κι αν δεν έχετε τον χρόνο που θα θέλατε για να ασκηθείτε, η έρευνα δείχνει ότι ακριβώς δέκα λεπτά άσκησης μπορούν να παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία.
  2. Μη ισορροπημένα προγράμματα προπόνησης δύναμης. Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν μόνο σε ορισμένους μυς (όπως στους κοιλιακούς ή τους δικεφάλους μυς), αλλά είναι σημαντικό να γίνει η απαραίτητη προπόνηση σε ολόκληρο το σώμα για να επιτευχθεί η ισορροπία και η υγεία.
  3. Έλλειψη τεχνικής ή κίνησης. Η χρησιμοποίηση ακατάλληλης τεχνικής μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Όπως για παράδειγμα: αφήνοντας το γόνατο να επεκταθεί πιο μπροστά από την μύτη του ποδιού (δαχτύλων) κατά τη διάρκεια των προβολών (lunge) ή του ημικαθίσματος (squat), η στιγμιαία χρησιμοποίηση της ανύψωσης πολλών κιλών, η μη εξάσκηση σε ένα πλήρες εύρος κίνησης θα φέρει λιγότερο από τα μέγιστα αποτελέσματα. Για να μάθει την κατάλληλη κίνηση κάποιος, είναι χρήσιμο να αφιερώσει ορισμένο χρόνο στο να εκπαιδευθεί από έναν έμπειρο γυμναστή.
  4. Μη κατάλληλη εξέλιξη (πρόοδος).Η σκληρή και συχνή γυμναστική καθώς και η αύξηση της έντασης πολύ γρήγορα είναι ένα επιπλέον κοινό λάθος. Η συνέπεια και η βαθμιαία πρόοδος είναι σημαντικές για την αποφυγή τραυματισμού καθώς επίσης και για την εμφάνιση βελτίωσης.
  5. Έλλειψη ποικιλίας κατά τη άσκηση. Πολλοί άνθρωποι μένουν κολλημένοι σε μια ρουτίνα άσκησης και στην συνέχεια δεν την αλλάζουν καθόλου.Το ίδιο πρόγραμμα άσκησης βδομάδα με την βδομάδα θα χάσει την αποτελεσματικότητά του και μπορεί να προκαλέσει πλήξη, τραυματισμό η εξουθένωση.
  6. Μη σωστός χειρισμός των μηχανημάτων. Ο εξοπλισμός κατά την άσκηση είναι προσαρμοσμένος και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε από πριν πως λειτουργεί προτού εκτελέσετε την εκάστοτε άσκηση. Εάν δεν ξέρετε πώς λειτουργεί το κάθε μηχάνημα, ρωτήστε ένα άτομο από το προσωπικό του γυμναστηρίου. Η χρησιμοποίηση του εξοπλισμού με λανθασμένο τρόπο εγκυμονεί κινδύνους για ενδεχόμενο τραυματισμό.
  7. Η παράλειψη της προθέρμανσης. Κάνοντας περίπου 5-10 λεπτά προθέρμανση αυξάνεται σταδιακά η θερμοκρασία του σώματος και το ποσοστό καρδιακών παλμών με αποτέλεσμα να εξαλείφονται οι πιθανότητες για κάποιον τραυματισμό.
  8. Έλλειψη κανόνων γυμναστικής. Αυτό μπορεί να κυμανθεί από την απλή αγένεια (καθυστέρηση στις μηχανές άσκησης) ως το ακραίο φαινόμενο, π.χ μη σκούπισμα του ιδρώτα από τις μηχανές κ.α.. Πάντα να είστε διακριτικοί απέναντι στους άλλους ασκούμενους.
  9. Έλλειψη στόχων. Οι μη ρεαλιστικοί ή ασαφείς στόχοι μπορούν να συμβάλουν στην εγκατάλειψη της άσκησης. Το κλειδί είναι να καθιερωθεί ένας στόχος στην προπόνηση που να είναι συγκεκριμένος και κατάλληλος για τα επίπεδα και τις ικανότητες του καθενός. Προσπαθήστε να καθορίσετε προκλητικούς αλλά όχι ακατόρθωτους στόχους.

Επιμέλεια:Επαμεινώνδας Κώνστας,MSc Φυσικής Αγωγής-Personal Trainer

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *