Υπέρταση και προπόνηση αντιστάσεων κατά την παιδική ηλικία

Σύμφωνα και με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία οι υποδείξεις για νεαρά άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι: «Τα νεαρά άτομα που έχουν υπέρταση θα πρέπει να περιορίσουν τον αγωνιστικό αθλητισμό και ιδιαίτερα τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ισομετρικές συστολές από στατική θέση μέχρι η αρτηριακή τους πίεση να επανέλθει σε επαρκή έλεγχο και δεν εμφανίζουν κάποιο στοιχείο βλάβης των οργάνων. Η άσκηση είναι ασφαλής όταν ελέγχεται η πίεση του αίματος και δεν υπάρχει καμία ανωμαλία στα όργανα όπως τα νεφρά ή την καρδιά».

Επίσης υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την εμφάνιση μεγαλύτερου κινδύνου με τις στατικές ασκήσεις (όπως η άρση βάρους) έναντι των δυναμικών ασκήσεων όπως το τρέξιμο. Επιπλέον, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξετάζει το βάρος που ανυψώνεται με φορτίο χαμηλής έντασης (λίγα κιλά) έναντι αθλητών που σηκώνουν πολύ βαριά φορτία, όπου οι κίνδυνοι είναι προφανέστεροι και σοβαρότεροι.

Παραδείγματος χάριν, σε μια έρευνα πήραν μέρος 320 άτομα (αγόρια και κορίτσια) τα οποία ακολούθησαν ένα πρόγραμμα προπόνησης αντιστάσεων και διαπιστώθηκαν σημαντικές μειώσεις στη συστολική και διαστολική πίεση του αίματος. Οι μειώσεις αυτές ισοδυναμούσαν περίπου με 2% και 4%, αντίστοιχα. Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα αποτελέσματα αντιστοιχούν και στα παιδιά, και έτσι θα πρέπει να διεξαχθούν νέες μελέτες. Θα πρέπει το κάθε ένα άτομο να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον γιατρό.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες αρχές για να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση κάθε παιδιού σε ανεκτά όρια κατά την άρση βαρών, εφόσον βέβαια έχει πάρει την έγκριση πρώτα από τον γιατρό για την συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα.

  • Διατηρήστε το φορτίο αρκετά ελαφρύ έτσι ώστε να μπορεί το άτομο να εκτελέσει 12-15 επαναλήψεις.
  • Δεν θα πρέπει να κρατείται η αναπνοή (το πρόσωπό του κάθε ατόμου δεν πρέπει να κοκκινίζει). Απεναντίας, πρέπει να εκτελείται εκπνοή κατά την δύσκολη προσπάθεια, δηλαδή κατά τη διάρκεια του δύσκολου μέρους της άσκησης και η εισπνοή κατά τη διάρκεια του εύκολου μέρους.
  • Αποφύγετε τις ισομετρικές συστολές (όπου η ένταση των μυών αυξάνεται χωρίς μετακίνηση στο μήκος του μυός)
  • Ξεκινήστε το πρόγραμμα άσκησης αποφεύγοντας ασκήσεις για τις μικρές μυϊκές ομάδες (όπως δικέφαλοι, τρικέφαλοι). Χρησιμοποιήστε ασκήσεις για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (πιέσεις πάγκου για στήθος, κωπηλατική για πλάτη) Οι μεγάλες ομάδες μυών τείνουν να αυξήσουν την πίεση σε λιγότερο βαθμό από ότι οι μικρότερες.

Επιμέλεια:Επαμεινώνδας Κώνστας,MSc Φυσικής Αγωγής-Personal Trainer

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *