Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι επίπονη για να είναι αποτελεσματική

Γνωρίζουμε ότι η αντικατάσταση του καθιστικού τρόπου ζωής με σωματική δραστηριότητα αποφέρει πολλά οφέλη. Και ενώ τα μοντέλα υψηλής έντασης προσφέρονται ως τρόπος γρήγορης αποτελεσματικότητας, μια νέα μελέτη από τη Σουηδία αναφέρει ότι δεν είναι απαραίτητο να τα «δίνουμε όλα» για να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Epidemiology (2018, 2018: 10, 179-186), παρακολούθησε 851 ενήλικες σε διάστημα 15 ετών με πρωταρχικό στόχο την κατανόηση των επιπτώσεων της σωματικής δραστηριότητας χαμηλής και μέτριας έως έντονης έντασης σε όλες τις αιτίες θανάτου, τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και τη θνησιμότητα από καρκίνο. Τα επίπεδα δραστηριότητας αξιολογήθηκαν μέσω δεδομένων ενός επιταχυνσιόμετρου.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, υπήρξαν 24 θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις, 27 από καρκίνο και 28 από άλλες αιτίες. Η ανάλυση δεδομένων έδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των δεδομένων θνησιμότητας και των ποσοστών σωματικής δραστηριότητας. Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής δραστηριότητας με δραστηριότητα χαμηλής έντασης οδήγησε σε 11% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και 24% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τριάντα λεπτά ανά ημέρα δραστηριότητας χαμηλής έντασης σχετίζεται επίσης με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Η συμμετοχή σε μέτρια έως έντονη δραστηριότητα μείωσε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου. "Οι μειώσεις κινδύνου ήταν 38% για την αντικατάσταση 10 λεπτών / ημέρα και 77% για αντικατάσταση 30 λεπτών / ημέρα", γράφουν οι συγγραφείς. Δεν μπορούσαν να συνδέσουν τις μέτριες προς έντονες δραστηριότητες με τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ing-Mari Dohrn, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, αισθάνεται αισιόδοξος για τα δεδομένα, διότι επισημαίνει πως μικρές αλλαγές της συμπεριφοράς μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες ανταμοιβές. Απαντώντας σε ερωτήσεις στο Fitness Journal, είπε: "Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι περνούν πολλές ώρες καθισμένοι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας και ασθένειας και αντικατάσταση μόλις 30 λεπτών αυτού του καθιστικού χρόνου με σωματική δραστηριότητα χαμηλής έντασης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 24%. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου"

Ο Dohrn πρόσθεσε ότι η δραστηριότητα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει παραδοσιακές μορφές άσκησης. "Μπορεί να αποτελείται από καθημερινές δραστηριότητες όπως καθαρισμό του σπιτιού, μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων, ψώνια, περπάτημα, ελαφριά κηπουρική, πλύσιμο του αυτοκινήτου ή σήκωμα από το γραφείο σας για να περπατήσετε στο γραφείο ενός συναδέλφου".

 

Επιμέλεια:Επαμεινώνδας Κώνστας,MSc Φυσικής Αγωγής-Personal Trainer

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *