Γιατί πρέπει να γυμναζόμαστε με την διαλειμματική μέθοδο;

Για αρκετό καιρό, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύαμε πως ο μοναδικός τρόπος για να κάψουμε θερμίδες και λίπος ήταν  να βαδίζουμε με ένα σταθερό ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα βλέποντας τα λεπτά να κυλούν με αργούς ρυθμούς στην διάρκεια του προγράμματος αυτού. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το σταθερό και αργό πρόγραμμα έχει θέση σε κάθε ρουτίνα προπόνησης, ιδιαίτερα για τα άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την αντοχή τους, ωστόσο υπάρχει ένας άλλος τύπος προπόνησης που προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα: Η διαλλειματική προπόνηση. Αυτό το είδος της προπόνησης, η οποία περιλαμβάνει εναλλάξ άσκηση υψηλής έντασης με  διαστήματα ανάπαυσης, κάνει τις προπονήσεις πιο διασκεδαστικές και επιπλέον:

  • Βελτιώνει την αθλητική απόδοση
  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή αντοχή
  • Επιταχύνει την απώλεια βάρους
  • Βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να κάψει περισσότερο λίπος
  • Καλύτερο αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα

Ο λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα αυτό είναι τόσο καλό είναι διότι, πρώτον, όσο περισσότερο θέτει κάποιος το σώμα του σε κίνηση κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τόσο περισσότερη ενέργεια δαπανάται κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης μετά το πρόγραμμα άσκησης. Δεύτερον, η διαλλειματική προπόνηση μπορεί να εκτελεστεί ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης του καθενός, αυξάνοντας την έντασή της για σύντομα χρονικά διαστήματα, πράγμα που διδάσκει στο σώμα μας πώς να εργαζόμαστε σκληρότερα χωρίς να φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εκτελώντας το δικό σας πρόγραμμα διαλλειματικής προπόνησης

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα διαλλειματικής προπόνησης εναλλάσσοντας δραστηριότητες υψηλής έντασης (όπως έντονο τρέξιμο, σχοινάκι, δυναμικά άλματα, jumping jacks ή οτιδήποτε άλλο προκαλεί μεταβολές στην καρδιακή συχνότητα) με χαμηλής έντασης κινήσεις - βήματα (περπάτημα, επί τόπου march, κλπ.). Η γενική σύσταση - πρόταση είναι η εκτέλεση οποιασδήποτε άσκησης  μέγιστης προσπάθειας για 1-4 λεπτά (αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσουμε να ανεβάσουμε τον ρυθμό της αναπνοής) και στην συνέχεια ξεκούραση για 5-10 λεπτά.

Όμως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δημιουργήσει κανείς ένα πρόγραμμα άσκησης διαλλειματικής μορφής. Μπορείτε να εκτελέσετε αναερόβια διαλλειματική προπόνηση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψετε όσο μπορείτε πιο σκληρά, ή μπορείτε να εκτελέστε αερόβια διαλλειματική, που σημαίνει ότι θα πρέπει δουλέψετε στο 75-85% της μέγιστης καρδιακής σας συχνότητας.


ΠΗΓΕΣ:
Gerard, Jim. "The Science Behind Interval Training." ACE Fitness Matters, Sept/Oct 2007, pp 10-12.

 

 

0 Comments

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *